Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Bred østfront mod ny pipeline i Østersøen

Lande i Øst- og Centraleuropa vil blokere for en pipeline, der skal forbinde Rusland og Tyskland – landene frygter, at EU’s afhængighed af russisk naturgas øges på et tidspunkt, hvor der er krav om større uafhængighed af russiske forsyninger

30. Nov. 2015Klima og energi | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Tyskland og en række lande i Øst- og Centraleuropa er igen på kollisionskurs, efter de hidtil har været uenige om EU’s flygtningepolitik. Denne gang er det energipolitikken, der skille landene. En pipeline – Nord Stream 2 – der skal forbinde Rusland og Nordtyskland via en forbindelse under Østersøen, bryder efter en række lande i Øst- og Centraleuropa med hele EU’s energipolitik, der har uafhængighed af russiske forsyninger som en prioritet.

Landene med Polen og Slovakiet i spidsen finder ifølge Financial Times, at Tyskland sætter sine egne økonomiske interesser over fællesskabets og kun forsøger at løse sine egne problemer med at sikre forsyninger af naturgas.

Nord Stream 2 er et samarbejde mellem det russiske selskab Gazprom og en række vestlige energi- og olieselskaber som E.ON, BASF, Royal Dutch, franske Engie. Konsortiet bygger på erfaringer fra Nord Stream 1, der åbnede pipelines i Østersøen i 2011 og 2012. Det ny system med en dobbelt pipeline skal levere naturgas fra nogle af verdens største reserver i det nordlige Rusland og gå uden om Ukraine, som andre russiske forbindelser til Europa løber gennem.

Juncker følger Merkel

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har hidtil støttet projektet og været på linje med Angela Merkel. Han ser ifølge FT kun problemer, hvis det strider imod EU’s regler for det indre marked. EU-kommissær Maros Sefcovic fra Slovakiet peger dog på, at det heller ikke må stride imod grundprincipperne i energiunionen.

Det polske medlem af Europa-Parlamentet Jacek Saryusz-Wolski siger til FT, at Nord Stream 2 er problematisk også ud fra en geopolitisk synsvinkel og vil lægge politisk pres på EU og ikke mindst medlemmerne i Østeuropa og EU’s nabolande i øst. Ukraine kan miste omkring 2 milliarder euro i manglende afgifter på naturgas, der ikke længere passerer landet.

Polakkerne frygter tillige, at forbindelsen vil øge Moskvas og Berlins indflydelse på gasforsyningen i Europa.

Polakkerne og syv andre lande, Tjekkiet, Estland, Letland og Litauen, Grækenland, Ungarn og Slovakiet vil have spørgsmålet om Nord Stream 2 op på EU’s topmøde i næste måned, hvor konflikten om flygtningepolitikken samtidig bliver et hovedemne.

Bulgarien vil have sikkerhed for sit projekt

Ifølge EurActiv ser Bulgariens premierminister, Boyko Borissov, i modsætning til andre politiske ledere i østlandene ikke de store problemer i en pipeline i Østersøen, så længe forsyningerne gennem den ikke berører forsyningerne gennem Bulgarien og opbevaringen af naturgas i landet.

Bulgarien har imidlertid problemer, da projektet South Stream - en pipeline fra Rusland under Sortehavet til Bulgarien og videre herfra til andre EU-lande - er sat i bero. I protest mod EU-blokeringer af projektet på grund af krisen i Ukraine erklærede præsident Putin, at South Stream nu var uden russisk interesse.

Borissov håber tilsyneladende med sin udmelding, at der kommer gang i projektet igen.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.