Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

26.10.10 BRIK-landene mod toppen i IMF

26. Oct. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

BRIK’erne faldt på plads, da G20-landenes finansministre i weekenden holdt møde i Gyeongju i Sydkorea. De fire lande, Brasilien, Rusland, Indien og Kina får nu alle plads i topti i den internationale valutafond, IMF. Europa er taberen og mister to pladser i IMF’s styrende organ, der stadig får 24 medlemmer.

Ændringerne i IMF var et af hovedpunkterne på G20-mødet. Konklusionerne går nu videre til selve G20-mødet for landenes ledere, der mødes til topmøde i Seoul om godt to uger. IMF’s direktør, franskmanden Dominique Strauss-Kahn, kaldte ændringerne historiske. De følger linje, at de mest nye vækstlande får mere magt på de gamle, udviklede landes bekostning.

- Der kommer andre reformer, men hvad vi gjorde i dag gør en ende på den diskussion om legitimitet, som har stået på i årevis, næsten årtier, sagde Dominique Strauss-Kahn efter mødet.

Det blev også besluttet, at alle udøvende direktører for fremtiden bliver valg og ikke som i dag udpeget. Strauss-Kahn kaldte det en fremtidig mere demokratisk ledelse.

BRIK-landenes fremmarch understreges af, at Strauss-Kahn også betegnede de ti førende lande i IMF som de ti, der spiller den største rolle i den globale økonomi.

Stadig uenighed om valutakurser og ubalancer

Mens der var enighed om reformer af IMF, knep det med enigheden om reformer af valutasystemerne. Især USA presser på for at få revalueret den kinesiske yuan. Kursen er efter både USA's og EU’s opfattelse kunstig lav og er en af hovedgrundene til det gigantiske kinesiske handelsoverskud over for især USA, men også EU-landene.

Det kinesiske Xinhua-news skriver, at finansministrene kom en smule videre med debatten, og at der er enighed om, at valutamarkedet skal gøres friere. Kineserne ønsker dog selv at bestemme tempoet.

Den amerikanske finansminister, Timothy Geithner, sagde dog ifølge BBC i et interview, at han fandt, at Kina nu var besluttet på at lade yuan’en gå i vejret. Til Bloomberg understregede han, at kineserne er nødt til at skabe større fleksibilitet for at styre økonomien på en måde, der tjener også kineserne.

- Og det kræver, at kursen går op over tid, som den nu gør, og vi ønsker fortsat at se det, sagde finansministeren.

Ifølge Reuters blev mødet opfattet positivt blandt de økonomiske iagttagere. Chefstrategen i valutaspørgsmål hos Goldman Sachs i London, Thomas Stolper, mente, at mødet klart viste fremskridt i debatten om at genskabe en balance i den globale økonomi, selv om der ikke var tale om gennembrud i debatten om at få skabt balance.

EU-kommissær Olli Rehn mente alligevel, at debatten viste, at G20-landene kan levere noget. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.