Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

21.02.11 G20-landene enige om økonomiske indikatorer

21. Feb. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

De 20 førende lande i verden er enige om økonomiske indikatorer, så de får en bedre fælles forståelse af ubalancer i det økonomiske system og dermed kan komme kriser i forkøbet. Enigheden blev opnået af de 20 landes finansministre og nationalbankledere på et G20-møde i Paris i weekenden.

Den franske mødeleder, finansminister Christine Lagarde, mente, at aftalen var historisk, fordi man nu var et skridt videre i en fælles forståelse af ubalancerne og dermed også kom et skridt på vej mod en forståelse af, hvilke indgreb der skal til, hvis der er optræk til en ny krise. Så langt kom man nemlig ikke i Paris.

- Vi blev enige om et sæt indikatorer, som vil sætte os i stand til få fokus mod de vedvarende, større ubalancer, der kræver politisk aktion i en integreret to-trins proces, sagde Christine Lagarde ifølge Xinhua News efter mødet.

Som i debatten om den europæiske økonomi drejer det sig om landenes offentlige gæld og budgetunderskud, den private opsparing og også private gæld og ydre faktorer som handelsbalance, nettoinvesteringer og også rentebetalinger mellem landene.

Netop rentebetalingerne kom i centrum i debatten, hvor Kina ifølge de internationale medier længe stod stejlt og først til slut accepterede kompromis, så aftalen kom i hus. Den kinesiske økonomi er således en afgørende faktor i ubalancerne i den internationale økonomi.

Kinesisk yuan opskrives ikke direkte

Som på tidligere møder i G20 og IMF presser USA på for at få opskrevet den kinesiske yuan, og det franske G20-formandskab forsøgte ifølge Reuters at skabe en dialog, men også i Paris afviste kineserne at røre ved kursen. Lederen af den kinesiske centralbank, Zhou Xiaochuan, afviste også et forslag fra IMF om at få yuan’en placeret i en kurv med andre valutaer.

Derimod gav kineserne sig, så de summer, som kineserne henter hjem blandt andet fra renteindtægter på de trillioner af dollar, som stammer fra handelsoverskud og efterfølgende udlån og opkøb af også statsobligationer i kriseramte europæiske lande, tæller med.

Kineserne hæfter sig ved, at det kinesiske handelsoverskud er på vej ned. Kineserne køber mere i udlandet og får lavet flere og flere halvfabrikata i de omkringliggende lande. Samtidig stiger presset på den hjemlige økonomi. Selv om den kinesiske rente er steget steg inflationen til 4,9 procent i januar mod 4,6 procent i december.

Kineserne strakte sig dog så langt som til, at de holder et seminar om reformer inden for det internationale monetære system i marts for udenrigsministrene og bankcheferne.

De næste skridt

Forsker hos Barclays Capital Lucca Ricci siger til Reuters, at USA også har behov for de kinesiske milliarder til at udligne de amerikanske handelsunderskud. Samtidig bemærker også han de ændrede forhold i de store udviklingslande.

- Hvis, som vi venter, at udviklingslandene og herunder Kina gradvist øger den hjemlige efterspørgsel, så bliver spørgsmålet om den globale ubalance mindre presserende, siger Lucca Ricci.

Mødet i Paris var en optakt til selve stats- og regeringsledernes G20-møde i april. Her vil diskussionerne gå videre om, hvordan de konkret undgår nye kriser, når faretruende ubalancer er identificeret.

Landene er også enige om restriktioner over for de store bonusudbetalinger, der stadig er i finansverdenen. Der bliver udarbejdet en rapport om, hvad de enkelte lande gør ved det.

G20 ventes også at gå videre med de betydelige stigninger på enkelte markeder som fødevarer. Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy tog det op i Paris. Præsidenten ser de i nogle tilfælde fordoblede priser på fødevarer som en af årsagerne til uro i en række lande ikke mindst i Nordafrika. Sarkozy ønsker større åbenhed om markedet og indgreb mod spekulation.

- Et marked uden regler er et marked, der er styret af spekulation, sagde Nicolas Sarkozy ifølge The Telegraph.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.