Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Tysks modstand mod større EU-krisefond før G20-møde

24. Feb. 2012 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

24.02.2012 Tyskland står alene mod EU-Kommissionen, Den Internationale Valuta Fond, IMF, og især EU-lande, før finansministrene fra de førende lande i verden mødes i Mexico City i morgen og søndag til et uformelt G20-møde. Tyskland siger nej til at puste EU’s krisekasser op med nye milliarder trods krav fra IMF om at få udvidet brandmuren mod nye kriser.

Mexico har formandskabet for G20 og på mødet i hovedstaden kommer den økonomiske krise og redningsfondene for eurozonen til at tage hovedopmærksomheden. IMF, der har bidraget til hjælpen til de værst kriseramte eurolande, siger nej til yderligere lån til Grækenland, før krisekasserne, den midlertidige EFSF og den kommende permanente ESM, bliver pumpet op, så den er rustet til større kriser.

Den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, ser imidlertid ingen grund til, at krisefondene får flere midler. Det tyske parlament tager i næste uge stilling til den ny hjælp til Grækenland, og regeringen ønsker ikke at provokere den debat med nye forslag til tyske bidrag til eurolandenes krisefonde. Kansler Merkels talsmand, Steffen Seibert, siger til Reuters, at der ikke er ændret i den tyske position. Det betyder et fortsat nej til flere penge.

Den tyske regering holder sig til, at der tidligere var enighed om, at spørgsmålet om flere midler skulle op på EU-topmødet i næste uge efter en nærmere analyse. I mellemtiden er situationen i både Italien og Spanien blevet bedre.

Løfte om penge til IMF

Timingen af mødet i Mexico City synes ikke at være optimal. EU-kommissær Olli Rehn håber, at EU-topmødet i næste uge vil sikre, at ESM får opbygget en fond med ekstra 250 milliarder euro ud over de nuværende planlagte 500 milliarder.

Frankrig støtter, at ESM får flere midler, og Tyskland har nu tabt sin tidligere allierede i modstanden, Holland. Finansminister Jan Kees de Jager sagde onsdag i et interview med en hollandsk avis, at han håbede, at man i marts kunne blive enige om at få en brandmur på 750 milliarder euro.

Før G20-mødet har flere ledere i G20-landene udtalt, at de vil se en større indsat fra eurozonen selv, før de mener, at IMF skal kaste sig ud i nye vovestykker og risikere investeringer. Det gælder både USA, Kina og især Japan.

G20-mødet vil imidlertid diskutere, hvordan også IMF kan rustes bedre til at træde hjælpende til, når lande er i økonomisk krise. IMF’s leder, Christine Lagarde, ønsker ekstra 600 milliarder dollar. Storbritannien, der ikke vil kaste sine pund direkte i eurozonen, er parat til at bidrage. Også Sverige, Danmark, Polen og Tjekkiet har udtalt, at de vil bidrage, og landene i eurozonen var allerede i december enige om at skyde 150 milliarder euro i IMF.

Især USA og Canada har imidlertid hidtil været imod.

Kina ønsker mere magt

Kina har hidtil forbundet en øget indsats i IMF med en ændring af styrkeforholdet, så de nye vækstøkonomier får mere magt på bekostning af Europa.

Den kinesiske vicepræsident, Xi Jinping, har i denne uge været i Tyrkiet. Her slog han ifølge Xinhua News også fast, at Kina er parat til at støtte, at Tyrkiet får en styrket position i G20 og andre internationale organisationer.

Allerede i 2010 indgik man en aftale i IMF om ændringer af styrkeforholdene og på mødet i Cannes i efteråret nye rammer for en bæredygtig og afbalanceret vækst.

Ændringerne skal være ratificeret i landene inden oktober, men er endnu ikke gennemført i flere lande. På G20-mødet vil landene diskutere, hvor langt processen er kommet. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.