Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

02.04.09 Historisk aftale om ny økonomisk verdensorden

02. Apr. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Lederne af verdens førende lande blev til aften enige om en økonomisk aftale, der pumper store summer ud i samfundene for at få genskabt vækst og beskæftigelse. Samlet kommer beløbene op i 1.100 milliarder dollar, hvoraf Den Internationale valutafond, IMF, får 750 milliarder doller at gøre godt med til en række formål.

Den skrantende verdenshandel får en indsprøjtning, der løber op i 250 milliarder dollar, og de fattige lande får100 milliarder euro i nye lånemuligheder gennem en række udviklingsbanker plus nye lånemuligheder i IMF. Ud over den økonomiske hjælp nåede G20-mødet i London også til enighed om at øge reguleringen af de finansielle markeder for at undgå nye kriser.

Samlet ventes den økonomiske hjælp at sætte nyt liv i økonomien i verden, så væksten øges med omkring fire procent.

USA’s præsident, Barack Obama, der sammen med den britiske premierminister Gordon Brown, har satset stort på et succesrigt møde, sagde til aften ifølge nyhedskoncernen Bloomberg, at topmødet i London på alle måder var historisk.

Gordon Brown fandt ifølge BBC, at man havde gjort det, der var nødvendigt for at få bugt med det økonomiske tilbageslag.

- Det er dagen, hvor verden kom sammen for at slå den globale recession tilbage, ikke med ord, men med en plan for global genrejsning og for reformer og med en klar tidsplan for indsatsen, sagde Gordon Brown.

Også den tidligere Nobelpristager i økonomi Joseph Stiglitz talte ifølge Bloomberg om et historisk øjeblik. Joseph Stiglitz har i en årrække talt imod den måde, liberalisme og globalisering er gået hånd i hånd. I dag så han nye træk i politikken.

- Det er et historisk øjeblik, hvor verden kom sammen og sagde, at vi tog fejl med at skubbe dereguleringen frem, sagde Joseph Stiglitz.

Også formanden for det europæiske socialdemokratiske parti, Poul Nyrup Rasmussen, så store fremskridt i aftalen i London. Men han beklagede i Bruxelles, at man ikke var nået frem til en ny pakke med nye beløb, der ikke blev pumpet ud gennem IMF. Han beklagede, at Frankrig og Tyskland ikke støttede, at der kom en ny decideret pakke og håbede, at Kommissionen nu tog det spørgsmål op.

På mødet i London glædede den tyske finansminister sig netop over, at der ikke blev nogen ny økonomisk redningspakke. Og den franske præsident, Nicolas Sarkozy, glædede sig over resultaterne i London, der oversteg forventningerne. Hans finansminister truede tidligere på ugen med at forlade mødet, hvis det tidligt viste sig, at man ikke nåede frem til noget.

G20-mødet lægger op til en helt ny overvågning af finansmarkederne og en fælles indsats mod skatteparadiser og søger samtidig også at lægge pres på forhandlingerne om en ny aftale om frihandel.

Børserne reagerede positivt på resultaterne fra G20-mødet, og olieprisen steg ifølge Bloombergs indeks, mens guldprisen faldt. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.