Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

05.02.10 Fagligt pres før G7-møde om den globale økonomi

05. Feb. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den internationale fagbevægelse IFS, presser på for fælles linje mod krisen på de kommende dages møde blandt G7-landenes finansministre og ledere af centralbanker. Mødet, der holdes i Iqualuit i en iskold del af Canada, træffer ikke formelle beslutninger, men varmer op til sommerens møder i G8 og G20, der også holdes i Canada.

Generalsekretæren for IFS, Guy Ryder, finder, at mødet derfor er væsentligt, og at finansministrene og banklederne må gå i spidsen med krav om øget indsats for at få gennemført en regulering af finansmarkederne og omlægning af banksektoren.

Guy Ryder mener, at G/-ministrene nu må tage et opgør med lederne af banker, der er ansvarlige for krisen og nu har forsynet sig med dollar, efter de først gik tiggergang. Efter at have fået pengene har de ændret holdninger.

- Nu angriber de den rolle, regeringer spiller, og nægter at acceptere, at formålet med bank- og finanssektoren er at støtte beskæftigelsen og vækst i realøkonomien, siger Guy Ryder.

Finansministrene og banklederne bør efter hans opfattelse på mødet i Canada støtte, at der bliver en afgift på finanstransaktioner, og at der er sikkerhed mod nye bankkatastrofer. Hedge fonde og kapitalfonde må under øget kontrol, og der må sættes ind mod bankers ordninger med bonusordninger og voldsomme lønninger til ledende medarbejdere.

Guy Ryder finder, at regeringerne må stå imod kritik og endog i nogle tilfælde også gå imod deres egne ledere af centralbanker.

Til de banker, der nu taler imod regulering, hører Bank of England. Bankens særlige komite om de finansielle markeder siger ifølge The Telegraph i en rapport, at de foreslåede indgreb mod hedge fonde og kapitalfonde kan føre til forstyrrelser på finansmarkederne.

IFS og den europæiske fagbevægelse EFS finder imidlertid, at der må mere skub i reguleringen, og at diskussionerne om den må frem i lyset.

- Reguleringen og omlægningen af banksystemet er yderst vigtig og skulle være i hjertet af den proces, der sikrer, at bank- og finanssektoren tjener realøkonomien, siger Guy Ryder.

Det canadiske værtskab har ifølge det canadiske CBC News begrænset antallet af deltagere til mødet, da der ikke er nok plads til store møder i den by, man har valgt. Den canadiske finansminister, Jim Flaherty, lægger ifølge CBC vægt på at vise kollegerne området.

- Jeg ser virkelig frem til at vise mine kolleger fra andre dele af verden skønheden i den antarktiske del af Canada i februar, siger Jim Flaherty. Det er spektakulært urfrisk og vidunderligt. Og, ja det er koldt!

Ud over naturoplevelser nævner han, at lederne også kommer til at diskutere, hvordan man styrker den globale økonomi, hvordan man kommer gennem reformer af den finansielle sektor, og hvordan de internationale finansielle institutioner kan styrkes.

G7-landene består ud over Canada også af Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien og USA.

I juni mødes lederne af G8, der ud over G7-landene har Rusland med. Også i juni samles lederne af G20-landene til det møde, hvor de afgørende diskussioner og beslutninger bliver taget. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.