Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

30.05.11 Europa og Latinamerika kæmper om IMF-topjob

31. May. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den franske finansminister, Christine Lagarde, lover på en charmeoffensiv i Brasilien, at den internationale valutafond, IMF, bliver ændret og de nye økonomiske magter får mere at sige, hvis hun bliver leder af IMF.

Posten er ledig, efter den tidligere franske finansminister, Dominique Strauss-Kahn, trak sig efter sexanklager mod ham. Strauss-Kahn har indledt reformer, så Kina og de andre nye økonomiske magter har fået mere at sige. Samtidig vendte Strauss-Kahn IMF´s fokus mod Europa, hvor IMF har været involveret i støtte til i første række nye medlemslande som Rumænien, og siden både i støtten til Irland, Grækenland og Portugal.

De europæiske lande støtter fuldt ud Christine Lagarde og ønsker, at IMF fortsætter hælpen til Europa. IMF er netop for tiden involveret i diskussionerne om en ny støtte til Grækenland, der ventes at få nye problemer med betalingerne i de kommende uger.

BRIK-landene Brasilien, Rusland, Indien og Kina har længe ønsket større indflydelse og sat spørgsmålstegn ved, om posten som leder af IMF fortsat skal være besat en af europæer. Christine Lagarde vil derfor også tage til både Kina, Rusland og Saudi Arabien for at overbevise de lande om, at de ikke har noget at frygte ved, at en europæer fortsat er på posten i IMF.

Samtidig med Lagardes charmeoffensiv er den eneste hidtil erklærede modkandidat, chefen for den mexicanske centralbank, Agustin Carstens, i Spanien, hvor han ifølge Reuters talte for, at der ikke vælges en leder for Europa.

- Europæerne tager fejl, hvis de tror, at kun en europæer kan hjælpe de ud af krisen, sagde Agustin Carstens ifølge Reuters i Madrid.

Lagarde mener, hun fik opbakning til posten på sidste uges G8-møde. I første omgang gælder det om at finde en afløser for Strauss-Kahn, til hans periode udløber til næste år. Men Lagarde har indikeret, at hun ønsker at være leder for en fuld periode.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.