Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

G20-møde til Tyskland: Frem med pengene

27. Feb. 2012 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

27.02.2012 Meldingen på G20-mødet i Mexico City i weekenden var klar: Tyskland må til kassen og bidrage til, at EU’s redningsfonde rustes, så eurolandene kan klare nye kriser. Sker det ikke, er hjælpen fra de nye økonomier og USA tvivlsom. De bidrager ikke, hvis EU ikke selv går i spidsen og opbygger en sikker brandmur mod nye økonomiske kriser.

Den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, blev mødt med skarpe modargumenter, da han forsvarede den tyske modvilje mod nye indbetalinger med, at det var langt vigtigere at få gennemført stramninger i budgetter og økonomisk disciplin end at puste eurozonens redningsfonde op med nye, trecifrede milliardbeløb.

USA’s finansminister, Timothy Geithner sagde ifølge Reuters, at den europæiske krisepolitik hidtil har ført til, at faren for egentlige katastrofer er reduceret. Men der måtte gøres mere nu, og det havde med redningsfondene at gøre.

Den britiske finansminister, George Osborne, var endnu mere klar i sit syn på, hvad en britisk hjælp krævede:

- Vi må se farven på eurozonens penge først – og oprigtig talt, det er ikke set. Indtil det sker, er det ikke på tale at give ekstra penge til Den Internationale Valutafond, IMF, fra britisk side og formentlig heller ikke fra alle andre, sagde George Osborne.

Hjælpen gennem IMF med betingelser

Schäubles problem er blandt andet, at han endnu ikke har den græske hjælpepakke gennem parlamentet. Der er debat i dag. Før den pakke er på plads, er nye milliarder fra Tyskland til hjælp til redningsfonde ikke sikker på støtte.

Samtidig er der stadig tvivl om, hvilket beløb der er tale om. Det hedder, at de to redningsfonde, den midlertidige EFSF, og den kommende permanente, ESM, kan lægges sammen, så de har 750 milliarder euro som sikkerhed. Det kunne være basis for indskud til IMF på 500-600 milliarder dollar, der kunne sættes af til hjælpen i eurozonen. IMF råder i forvejen over 385 milliarder euro i obligationer.

Mens Wolfgang Schäuble håber på en europæisk afklaring i marts, tager G20-landenes finansministre spørgsmålet op igen på et møde i april i Washington.

Det ventes ikke, at ugens topmøde i EU kommer til nogen løsning. EU-kommissær Olli Rehn sagde i Mexico City, at det er vigtigt, at den kommer hurtigt. Jo længere tid, der går, desto dyrere bliver krisen.

I Mexico City stod det dog allerede klart, at de nye vækstlande ønsker mere indflydelse i verdens store organisationer, hvis de skal hjælpe. Den brasilianske finansminister, Guido Mantega, sagde ifølge BBC, at landene stiller to betingelser: Europæerne må først selv styrke deres brandmur. Dernæst må der reformer til af IMF.

Også lederskabet af Verdensbanken i spil

Lederen af Sydkoreas centralbank, Kim Choong-soo sagde tilsvarende, at Europa må tage det første skridt. Både Kina og Japan gik i samme retning.

De nye økonomiske magter står også fast på, at reformen af IMF må gennemføres snarest, så de får mere magt.

Men også lederskabet af Verdensbanken er i spil. Der er stigende modstand mod, at USA traditionelt har topposten. Det står dog ifølge Reuters uklart, om BRICS-landene – Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika – kommer med en kandidat, når den nuværende leder, Robert Zoellick, træder tilbage i juni. pmh-Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.