Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

16.04.11 G20-landene enige om økonomisk overvågning – ulande samler sig

18. Apr. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Af Peder Munch Hansen

Finansministrene fra verdens 20 førende økonomiske lande er enige om metoder, så de sammen overvåger den økonomiske udvikling og ubalancer i økonomierne. På et møde for G20-landene i Washington var ministrene og repræsentanter for den internationale valutafond, IMF og EU-kommissionen enige om, at de økonomiske ubalancer havde en del af skylden for den økonomiske krise, og at det var nødvendigt at gardere sig mod nye ubalancer.

Overvågningen kommer til at gælde både landenes gæld og lån, som netop er problemer, der kendes fra kriselandene i eurozonen. Men også landenes handelsbalancer kommer i centrum. På det punkt har både Kina og Tyskland store overskud, mens især USA kæmper med gigantiske underskud.

Alle 20 lande vil blive genstand for en overvågning, men lande med et BNP på over fem procent af de 20 landes samlede økonomi vil blive gennemgået en ekstra gang for en særlig grundig analyse af ubalancer.

Frankrig har formandskabet i G20, og den franske finansminister, Christine Lagarde, sagde ifølge BBC, at syv lande vil blive særligt overvåget og heriblandt Frankrig, Kina, USA og Japan.

Ifølge Reuters vil den samme model for overvågning ikke gælde i alle landene. Der bliver taget hensyn til særlige forhold i landene. Der bliver samtidig sammenligninger af udviklingen i tidligere perioder tilbage fra 1990 og frem til 2004. Perioden blev valgt, fordi det var inden, de massive ubalancer i handel og finanser tog fart.

Udviklingslande styrker samarbejdet

Den franske leder af IMF, Dominique Strauss-Kahn, sagde til BBC, at nogle lande holder på, at den økonomiske krise er ovre, men at det var en forkert konklusion. Problemerne i Mellemøsten, de høje oliepriser, stigende inflation i Kina og Indien og problemerne med gælden i EU-lande viser, at krisen ikke er ovre.

USA fortsætter med kritik af den kinesiske valutapolitik og presser på for at få opskrevet den kinesiske yuan. Den lave kurs på yuan får en stor del af skylden for, at Kina indtil i år har haft store handelsoverskud, og at USA fortsat kører med et gigantisk underskud. Kineserne er enige i, at der skal ske ændringer, men ønsker, at de sker i et tempo, der passer til den kinesiske udvikling.

Kina styrker samtidig forbindelsen til andre nye økonomiske magter og udviklingslande. Før G20-mødet samledes BRIK-landene og Sydafrika til et særligt møde. BRIK-landene tæller Brasilien, Rusland, Indien og Kina. På mødet slog lederne fra de fem lande igen fast, at de ønsker mere indflydelse på udviklingen i den globale økonomi.

Den kinesiske præsident, Hu Jintao, sagde ifølge BBC, at landene vil styrke samarbejdet og herunder presse på for at få ændret det finansielle system. I de ændringer ligger også, at den amerikanske doller skal have en mindre betydende rolle for verdenshandelen i den ny økonomiske verdensorden.

Kina har allerede indledt en ændring, så euroen får en stærkere placering, men BRIK-landene ønsker samlet, at et særligt system med en kvasi eller kunstig valuta bliver yderligere udbygget. Systemet er opbygget under IMF og betyder, at landene kan benytte den kunstige møntfod i overførsler mellem landene. Det skulle skabe større stabilitet og sikkerhed for landene i en tid, hvor det nuværende system ifølge en deklaration fra BRIK-landene ikke længere er tidssvarende.

BRIK-landene ønsker også større indflydelse i FN og herunder i FN’s sikkerhedsråd.

Udviklingslande fører an med vækst

Den ny verdensorden ses ikke kun inden for økonomien, men sporten følger i slipstrømmen på økonomien, hvad det netop afholdte kinesiske Formel 1-løb understreger og andre store sportsbegivenheder forlader Europa som endog snooker, hvor Kina nu også er med.

De kinesiske ledere kom da også til BRIK-mødet efter at have deltaget i et særligt G24-møde for udviklingslande, hvor netop den ny verdensorden blev diskuteret. På mødet noterede finansministre fra de 24 lande sig, at den seneste rapport over den økonomiske udvikling i verden fra IMF entydigt viser, at den gamle industrialiserede verden står i stampe, mens det er i udviklingslandene og her også Afrika, at væksten går hurtigst frem.

Ifølge det kinesiske Xinhua News var ministrene fra udviklingslandene bekymrede over de økonomiske problemer, der stadig præger de mest fremskredne økonomier. IMF’s leder, Dominique Strauss-Kahn, der deltog i G24-mødet, fremhævede da også, at det største problem for de nye økonomier er, at økonomierne bliver overophedede – at det går for stærkt.

Udtalelsen kom samtidig med, at tal for inflationen i Kina og Indien viste, at priserne steg med 5,4 procent i Kina på årsbasis i marts mod 4,9 procent i februar, men væksten var på 9,7 procent. Den indiske inflation kom i marts op på 8,9 procent. Det er især priserne på fødevarer, der er steget.

Kina ønsker et stærkere Asien

Den kinesiske præsident, Hu Jintao, forlod G20-mødet for at tage til et møde i Boao Forum for Asia, BFA, hvor udviklingslandenes stigende betydning også blev understreget. Præsidenten sagde ifølge Xinhua News her, at verden bevæger sig mod et multipolært system, og at den økonomiske side af globaliseringen bliver dybere.

Temaet for den årlige konference var da også ”Inkluderende udvikling – fælles dagsorden og nye udfordringer.” Premierministre fra blandt andre Rusland, Brasilien, Sydafrika, Spanien og Ukraine deltog i mødet, hvor Hu Jintao sagde, at landene i Asien er i samme familie og havde samme mission med at fremme udviklingen i Asien og opbygge et harmonisk Asien.

I samarbejdet med andre lande måtte man respektere landenes forskelligheder, understregede Hu.

På den hjemlige front øger Kina socialsektoren og sætter 14 trillioner yuan (2.140 milliarder dollar) af på budgettet til den sociale udvikling. Det er første gang, Kina offentliggør tal. Det hedder nu, at beløbet var på 2 trillioner yuan i 2002. De store udbetalinger ventes at give et yderligere skub til den kinesiske økonomi mod en overophedning, som Dominique Strauss-Kahn advarede imod.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.