Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

02.05.11 Tyrkiet advarer mod nej til EU

02. May. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den tyrkiske præsident, Abdullah Güll, kritiserer europæeres opfattelse af Tyrkiet og finder, at tyrkerne kan ende med at sige nej til EU på samme måde, som nordmændene har gjort det. Før et besøg i Østrig siger præsidenten, at Tyrkiet ikke vil blive en byrde for EU, hvis landet optages. Men forståelsen af Tyrkiet må blive bedre.

- Østrigske borgere kan have et forskelligt syn på Tyrkiet, et ikke sympatisk over for Tyrkiet. Hvad vi må gøre, det er at præsentere Tyrkiet på en bedre måde i Østrig. Vi må forklare dem, at Tyrkiet ikke vil blive en byrde , når det bliver medlem af EU. Tværtimod, det vil blive en fordel for bedre parter, siger Abdullah Güll ifølge todayszaman før afrejsen.

Præsidenten påpeger, at millioner af muslimer i Europa ikke må ses ned på. Det vil være diskriminering.

- Det er ikke vigtigt, om man er kristen, muslim eller jøde. Det, der er vigtigt, det er, at personen understøtter de grundlæggende principper for demokrati om menneskerettigheder, sagde Abdullah Güll.

Præsidenten advarede mod det fremmedhad og især had mod islam, der øges i Europa sammen med ekstremisme.

- Det står i modsætning til ånden i Europa og Europa som menneskerettighedernes moderland. Vi har før set, at de, der er forskellige fra andre, bliver isoleret i Europa, sagde Abdullah Güll.

Den østrigske præsident, Heinz Fischer, sagde før besøget, at hans land ønsker, at processen frem mod en tyrkisk optagelse i EU fortsætter. Men han sagde samtidig, at forhandlingerne bliver langvarige og vanskelige. Østrig er for medlemskab, og det eneste kapitel under forhandlingerne, der er afsluttet, skete under det østrigske EU-formandskab.

Heinz Fischer afviste beskyldninger om fremmedhad og sagde, at Østrig er imod enhver form for diskriminering. Det blev således ikke den del af processen frem mod medlemskab, der blev vanskelig. Derimod ville borgere i EU se med skepsis på, om EU i dønningerne af en økonomisk krise var i stand til at optage landet, eller det måtte blive en anden form for samarbejde.

- Det er et spørgsmål, om EU er parat til at acceptere et stort land som Tyrkiet med 70 millioner indbyggere, sagde præsidenten og pegede samtidig også på spørgsmålet om Cyperns deling.

Der bor omkring 200.000 tyrkere i Østrig. Det tyrkiske erhvervsliv har store investeringer i Østrig, der samtidig er en af de største udenlandske investorer i Tyrkiet. Pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.