Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

02.02.10 Konflikt fortsætter på tyrkisk privatiseret tobaks- og alkoholfabrik

02. Feb. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den tyrkiske premierminister, Recep Tayyip Erdoğan, og den tyrkiske fagbevægelse fik ikke nogen løsning på konflikten med fyrede ansatte på det tidligere statsejede alkohol- og tobaksselskab Tekel. Erdoğan mødtes mandag med formanden for den tyrkiske fagbevægelse Turk-Is, Mustafa Kumlu, men ifølge Hürriyet Daily News’ hjemmeside kom parterne ikke nærmere hinanden.

Konflikten bliver fulgt tæt af den internationale fagbevægelse, da der har været både overgreb mod demonstrerende arbejdere og sultestrejker, siden arbejdere og medlemmer af deres familier indledte demonstrationer den 15. december imod regeringens beslutning om at ændre forholdene for 12.000 lønmodtagere, der havde arbejdet på fabrikkerne, men nu var ansat på statsvilkår..

Konflikten tog en dramatisk vending, da omkring 100 demonstranter den 19. januar indledte en sultestrejke. Den blev afbrudt, da seks faglige organisationer gik sammen og aftale en strategi i kampen mod lukningen.

Fire af de seks organisationer er medlemmer af den europæiske fagbevægelse, EFS. Både EFS og de internationale faglige brancheorganisationer følger udviklingen, og EFS har opfordret til forhandlinger mellem regeringen og de faglige organisationer.

Et møde den 28. januar med Erdogan skulle følges op, men et nyt møde i går førte ifølge Hürriyet Daily News ikke til noget resultat. De tilbud, der blev givet fra regeringens side, var ifølge Mustafa Kumlu ikke nok.

- Vi var næsten parate…(men) vi kunne ikke acceptere deres tilbud, sagde Kumlu.

Den britisk amerikanske tobaksgigant BAT overtog i 2008 Tekel for 1,72 milliarder dollar ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua News. Allerede da var fagbevægelserne skeptiske for udviklingen på fabrikkerne.

Generalsekretæren for den tyrkiske faglige for ansatte i fødevareindustrien, Tekgida-Is, Tülay Özerman, siger til Hürriyet Daily News, at den egentlige konflikt er mellem dem, der er for og imod privatiseringer.

- Før privatiseringen var Tekel en institution, der gav økonomiske og sociale fordele, siger Tülay Özerman.

BAT bekendtgjorde allerede, da firmaet overtog det statsejede firma, at det kun ville ansætte en del af medarbejderne.

Siden stoppede BAT den direkte produktion og fem afdelinger blev lukket og kun 250 ansatte fortsatte i BAT. Andre fortsatte på andre vilkår under staten, men hvor staten nu vil ændre forholdene for de ansatte.

En økonom og skribent for erhvervsbladet Referans, Ertug Yasar, siger til Hürriyet Daily News, at de ansatte i staten har fået alt for meget i løn sammenlignet med ansatte i det private erhvervsliv.

- Det har været misinformationer om arbejdernes lønninger. Det vil være forkert at tro på de tal, som fagbevægelserne giver, da de taler om bruttolønninger. Jeg ønsker ikke, at mine skattepenge bliver brugt til Tekel-arbejdere. Jeg synes, de får løn uden at arbejde, siger økonomen, der mener, at de tidligere ansatte må have samme understøttelser som andre arbejdsløse, da fabrikkerne blev lukket.

Xinhua News skriver, at de seks faglige organisationer forbereder nye demonstrationer i morgen. Pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.