Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

01.09.10 Tyrkiske modkrav for opblødning i fjendskab med Grækenland

01. Sep. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Tyrkiet fjerner Grækenland fra en liste over lande, tyrkerne opfatter som en trussel. Udenrigsminister, Ahmet Davutoglu, siger imidlertid ifølge tyrkiske Hürriyet Daily News, at regeringen forventer, at grækerne til gengæld dropper krav i Det Ægæiske Hav.

Tyrkiet er i gang med at forbedre forholdet til en række lande, som det tidligere opfattede som en trussel. Det hed i sidste uge, at både Grækenland, Rusland, Iran og Irak ville blive fjernet på listen over lande, som kun udgøre en trussel. Det opfattes som det største skridt i tyrkisk udenrigspolitik siden afslutningen på den kolde krig.

Tyrkiet og Grækenland har i årevis været i strid om grænsen mellem de to lande i Det Ægæiske Hav. I 1995 var forholdet tæt på en direkte konflikt. Den tyrkiske regering sagde da efter en debat og beslutning i det græske parlament, at en udvidelse af det græske søterritorium til 12 sømil kunne betyde krig.

Siden har der været konflikter om øer, og forholdet har været spændt. Ahmet Davutoglu siger, at en græsk ændring i opfattelsen af grænsen og opgivelse af et krav om en 12 mil grænse kunne være et svar på den tyrkiske opblødning.

Ifølge Hürriyet mente udenrigsministeren ikke, at den ny melding skulle opfattes som en trussel. Men det stod klart, at Tyrkiet ikke gik ind på det gamle, græske krav. I det spørgsmål var der fuld enighed mellem militæret og regeringen. Landet førte ikke to, men en udenrigspolitik.

Gaddafi ser europæisk omvendelse med Tyrkiet i EU

Den libyske leder, Gadaffis, besøg i Italien har også vakt opsigt i Tyrkiet. Under besøget inviterede Gaddaffi 500 italienske unge kvinder til et besøg i hans teltlejr, hvor lederen holdt en tale. Hürriet citerer en ung kvinde for at Gaddafi blandt andet sagde, at islam må blive en europæisk religion. Omvendelsen kan ske med Tyrkiets optagelse.

Gaddafi markerede med besøget, at Italien og Libyen i to år har haft en samarbejdsaftale. I den periode er afrikanske flygtninge, der komme illegalt til Italien, gået kraftigt ned. I 2008 kom der over 32.000 illegale indvandrere til landet. Sidste år var det blot 7.300.

Gaddafi mener, at Libyen skal have en bedre betaling for at hindre, at de illegale indvandrere passerer gennem landet. Han har foreslået, at EU betaler Libyen mindst 5 milliarder euro om året for at stoppe strømmen.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.