Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

26.05.09 Nyt kapitel snart klart i forhandlinger mellem EU og Tyrkiet

26. May. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU-kommissionen venter, at et nyt kapitel bliver åbnet i forhandlingerne om Tyrkiets tilnærmelse til EU, når EU-landenes udenrigsministre mødes i næste måned. Efter et møde med blandt andet den tyrkiske udenrigsminister, Ahmet Davutoglu, i Bruxelles, sagde EU-kommissæren for området Olli Rehn, at det nu er aktuelt at forhandle om tilpasning af den tyrkiske skattelovgivning.

Andre af de 35 områder, der skal forhandles, kommer imidlertid også snart på tale. Det gælder social- og arbejdsmarkedspolitikken, konkurrencepolitikken og miljøpolitikken. Hidtil er ti såkaldte kapitler taget op. Kun forskning og videnskab er på plads.

Forhandlinger mellem EU og Tyrkiet fortsætter dermed, selv om der fra politisk hold er modstand mod en Tyrkiets optagelse. I Frankrig sagde den ny generalsekretær for regeringspartiet UMP, Xavier Bertrand, på et morgenprogram på France2, at et tyrkisk medlemskab af EU ikke var på tale. Det handlede om et partnerskab. Også for Frankrig var tilpasninger af tyrkisk lovgivning dermed vigtig.

I Danmark er det tyrkiske spørgsmål kommet op i valgkampen til Europa-Parlamentet, efter Venstres spidskandidat, Jens Rohde, afviser, at Tyrkiet har plads i EU. Det nuværende Tyrkiet har ikke en kinamands chance for at blive medlem, siger Jens Rohde til JP. Også han foreslår en partnerskabsaftale.

Tidligere har også den tyske kansler, Angela Merkel, talt om en privilegeret partnerskabsaftale, og de meldinger møder modstand i Tyrkiet. Ahmet Davutoglu sagde efter mødet i Bruxelles, at Tyrkiet kun har et ønske, og det er fuldt medlemskab. Tyrkiet vil leve op til sit ansvar i forhandlingerne og forventer, at EU gør det samme.

Den svenske udenrigsminister, Carl Bildt, sagde efter mødet, at EU har en strategisk interesse i at få Tyrkiet med i EU. Carl Bildt leder udenrigsministrenes møder i EU, når Sverige overtager formandskabet i EU den 1. juli. Bildt mente, at problemet med Cypern nu må løses, da det er hovedproblemet for at komme videre i forhandlingerne med Tyrkiet.

EU presser dog også på for at få Tyrkiet til at ændre arbejdsmarkedslove, så de faglige rettigheder bliver anerkendt. Det spørgsmål blokerer for forhandlinger om arbejdsmarkedspolitikken. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.