Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

04.12.07 Tyrkere: Vejen mod EU væsentligere end målet

04. Dec. 2007 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Af Peder Munch Hansen

Det afgørende for Tyrkiet er ikke at komme hurtigt med i EU. Det væsentligste er vejen mod EU, fordi Tyrkiet her gennemgår en ændring til et moderne samfund.

Så klart formulerede formanden for det tyrkiske handelskammer, Murat Yalcintas, de forventninger, det tyrkiske erhvervsliv har til de løbende forhandlinger om optagelse i EU. På en middag med journalister i Bruxelles erkendte han, at et tyrkisk medlemskab møder modstand i flere EU-lande. Men han var ikke bekymret over, at den franske præsident, Nicolas Sarkozy, hører til skeptikerne.

- Nej, for politikere kommer og går. Men erhvervslivet består. Vi vil skabe de ændringer i den kommende tid, der gør, at vi er parate til EU på et tidspunkt. Og når vi har tilpasset det hele, så er vi et konkurrencedygtigt land. Det er det væsentligste, sagde Murat Yalcintas.

Formanden for handelskammeret, der som student var i praktik i EU-kommissionen, understregede, at Tyrkiet allerede var konkurrencedygtig på en række områder. Den økonomiske vækst var langt over det, som EU-landene kan præstere, og Tyrkiet var med i den gruppe af nye økonomiske vækstlande som Kina, Indien, Rusland og Brasilien, som sættere større og tørre præg på økonomien i verden.

Tyrkiet vil spille med og er ifølge Verdensbanken nu den 17. største økonomi i verden, nummer 22, når det gælder eksport og nummer 16 blandt de importerede lande.

De udenlandske investeringer nåede 21,8 milliarder dollar sidste år og er i stadig vækst. Befolkningen vokser også og over 60 millioner tyrkere vil være på arbejdsmarkedet om nogle år.

Murat Yalcintas var ikke bange for, at europæerne ville holde tyrkerne ude fra deres arbejdsmarkeder. Når borgerne i EU-landene føder så få børn, som de gør, så bliver der brug for tyrkisk arbejdskraft. Så det var efter hans opfattelse ikke kun som økonomisk medspiller, at EU havde brug for Tyrkiet. Det gjaldt en række områder.

- Tyrkiet er uundværlig for EU’s sikkerhed. Den harmoni, som EU’s medlemsstater forsøger at opnå med deres minoriteter, bliver styrket med Tyrkiets fulde medlemskab, og landets rige kulturelle og etniske mosaik, sagde Murat Yalcintas.

Han fremhævede også den bro, som Tyrkiet kan være til de nye økonomier i verden og mente, at beslutningstagerne i EU burde tage alle disse forhold med i overvejelserne, når de drøftede et tyrkisk medlemskab.

Det tyrkiske handelskammer er oprettet i 1882 og er ifølge Murat Yalcintas en af drivkræfterne i de tyrkiske moderniseringer. Organisationen har et dagblad, et universitet og står for det tyrkiske Formel 1-grand prix.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.