Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

12.06.08 EU og ILO i fælles kamp mod børnearbejde

12. Jun. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Hårdt arbejde under usle forhold fastholder fattige børn i fattigdom. Uden muligheder for at gå i skole får børnene aldrig en chance for at udvikle sig og komme væk fra de hårde job til næsten ingen penge. Som deres forældre ser børnene frem til et liv i armod, og dagen er en kamp for blot at skaffe til føden.

Den 12. juni er verdensdagen mod børnearbejde. I år søsætter EU-kommissionen og FN’s arbejdsorganisation ILO samtidig et nyt projekt, TACKLE, der retter sig mod børnearbejdet og deres manglende skolegang. Projektet bliver en hjælp til børn i 11 lande i Afrika, Caribien og Stillehavsområdet, der får støtte til at komme på skolebænken i stedet for det daglige slid på marker, fabrikker eller i værste tilfælde i børneprostitution.

Både direktør i ILO Michele Jankanish og lederen af EU’s afdeling for hjælpeprogrammerne, José Valente, erkendte dog på et pressemøde i Bruxelles, at projektet ikke har midler til at redde alle børn. Der er kun afsat 14,75 millioner euro, og de skal hjælpe børnene i 11 lande som Sudan, Zambia og på Madagaskar og Jamaica.

- Men meninger er, at projektet skal sætte noget i gang. Det er en støtte til, at landene selv kan sætte noget i gang og lægge deres undervisningspolitikker om, sagde José Valente.

ILO har vedtaget konventioner om børnearbejde og også undervisning. Projektet skal udbrede kendskabet til konventionerne og få landene til at følge dem, så de selv sætter noget i gang, så børnene kommer i skole i stedet for at slide sig op på arbejdspladser. Især de værste former for arbejde er i fokus som børneprostitution og den handel med børn, der finder sted.

ILO har bekæmpet børnearbejde i flere år og finder, at indsatserne mod børnenes arbejde hjælper. Kampen mod børnearbejdet var med i ILO’s mål for politikken ved årtusindskiftet for ordentlige arbejdsforhold. Organisationen anslår, at antallet af børn, der arbejder i stedet for at gå i skole, faldt med 11 procent fra 2000 til 2004. Men der er stadig 218 millioner børn, der arbejder, vurderer ILO.

Syd for Sahara arbejder et barn ud af fire, mens samlet arbejder flere børn i Asien og Stillehavsområdet. Det anslås, at der her er 122 millioner børn mellem 5 og 14 år, der står op om morgenen for at gå på arbejde.

Syv ud af ti af børnene arbejder i landbruget, 22 procent inden for service og ni procent i industrien.

Både Michele Jankanish og José Valente erkender, at familier er afhængige af børnenes arbejde. Fattigdommen i landene er det egentlige problem, og projektet indgår i bekæmpelsen af fattigdommen.

Arbejdsgivere holder ofte de voksne ude fra arbejde, fordi de kan ansætte børn til en lavere løn. Derfor er uddannelse til de ældre også afgørende i de projekter for uddannelse, som de to organisationer sætter i gang.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.