Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

21.06.09 Flere børn arbejder som sexslaver end som arbejdsslaver

21. Jun. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Op mod 500.000 børn bliver solgt til seksuel udnyttelse på de markeder for menneskehandel, der er i hele verden. Andre op mod 400.000 børn bliver solgt og udnyttet som billig arbejdskraft.

EU-kommissær Jacques Barrot tog tallene op, da han talte om udnyttelsen af børn på et møde i det europæiske forum for børns rettigheder. Kommissionen har med et særligt Stockholm-program lagt op til, at der bliver udviklet en strategi for børns rettigheder. Kommissæren fandt, at der bør sættes særligt fokus på volden mod børn og den fattigdom, som børn ofte lever i.

- Europa må sikre, at børns rettigheder og menneskerettigheder generelt bliver taget med i overvejelserne, når vi udvikler vores politik, sagde Jacques Barrot.

FN’s arbejdsorganisation, ILO, skønner, at 2,45 millioner især kvinder og børn indgik i en form for menneskehandel i 2005. 43 procent af ofrene blev solgt til seksuel udnyttelse. 32 procent af de handlede blev solgt til arbejdsgivere, der udnyttede deres billige arbejdskraft. ILO skønner, at 40 til 50 procent af ofrene var børn.

ILO når frem til, at samlet 250 millioner børn mellem fem og 14 år har en form for arbejde. 126 millioner af dem har et arbejde, der kan betegnes som farligt. Det er især drenge, der har de risikable job.

120 millioner af børnene arbejder fuldtid. ILO understreger, at udnyttelsen af børnene ikke kun sker i udviklingslandene. Børn arbejder også i Europa, men der foregår mere i det skjulte.

Den østrigske kommissær, Benita Ferrero-Waldner, sagde på konferencen, at børnearbejde må tages op både i de internationale organer og i de hjemlige regeringer. Dialogen om børns arbejde må tages op med græsrodsbevægelser, de sociale parter og direkte med industrien. En politik mod børnearbejde skal med, hvor man diskuterer den generelle politik, handel, udvikling og også god regeringsførelse.

- Når alt kommer til alt, så er børn vores fremtid, og vi skylder dem den bedst mulige start på livet, sagde Benita Ferrero-Waldner.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.