Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

20.11.08 Indvandrere mishandles på verdens arbejdsmarkeder

20. Nov. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Arbejdere, der tager job i andre lande, bliver udnyttet i hele verden. Men for flere og flere er det direkte med livet som indsats, de tager job i et andet land.

Det fremgår af den ny årsrapport fra den internationale fagbevægelse, IFS, der dokumenterer stribevis af overtrædelser af faglige rettigheder, mord på faglige ledere og et stigende antal overgreb på arbejdere, der tager job i et andet land.

Mange af de værste tilfælde er fra Mellemøsten, noterer IFS. I Qatar er der rapporter om syv bygningsarbejdere, der døde som følge af de elendige leveforhold, de blev tvunget til at leve under. I Saudi Arabien blev fire indonesiske kvinder mishandlet af deres arbejdsgiver. To døde. Politiet fjernede med tvang de andre to fra hospitalet. IFS fremhæver, at mishandling af udenlandsk arbejdskraft også er hyppig i andre dele af verden.

Antallet af faglige ledere, der bliver dræbt, er faldet de senere år. Men sidste år mistede alligevel 91 faglige folk livet, fordi de forsvarede faglige rettigheder. Colombia står igen øverst på listen over lande, hvor flest faglige bliver myrdet. 39 blev det til.

IFS er bekendt med 73 faglige ledere, der blev fængslet, heraf alene 40 i Iran.

IFS’s generalsekretær, Guy Ryder, påpeger, at det ikke kun er i udviklingslandene, at der sker overgreb. Men det er stadig her, de faglige rettigheder har det sværest. Han finder, at alle regeringer nu bør gøre mere.

- Regeringer har gjort for lidt for at beskytte lønmodtagernes rettigheder enten i deres hjemland eller i det internationale diplomati og de økonomiske og handelsmæssige relationer, siger Guy Ryder.

Rapporten omtaler også sagerne med finske Viking Live og den svensk-lettiske Laval-sag, hvor faglige rettigheder kom under pres. I en række lande er retten til at konflikte begrænset, og det bliver sværere at organisere sig i faglige organisationer og kæmpe for bedre forhold.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.