Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

21.04.08 Adidas vandt OL – de ansatte er taberne

21. Apr. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Adidas er storsponsor for de olympiske lege i Kina. Sportsfirmaet måtte af med anslået 80 til 100 millioner dollar alene for at blive set ved den begivenhed. Men næppe nogen af de ansatte på Adidas skofabrik i Kina er til stede ved åbningen af legene, for billetten ville koste dem fire måneders løn.

De ansatte, der fremstiller sportstøj og udstyr til stjernerne og vandbærerne, får kun et lille dryp af den profit, firmaerne og stjernerne henter hjem på deres arbejde. Ofte rækker lønnen ikke til at leve blot et nogenlunde rimeligt liv, arbejdsforholdene er usle, og de ansatte spilles ud mod hinanden, fordi der ikke er nogen faglig organisering, viser en ny rapport fra Play Fair 2008 campaign.

Her billede fra Adidas fabrik i Indonesien, PT Panarub.
Arbejdere på Adidas fabrik i Indonesien.

En række forskere har udført over 320 interviews med ansatte på mærkevarernes fabrikker i Kina, Indien, Indonesien og Thailand. Interviews er om løn, arbejdsforhold og erfaringer med arbejdet. Nogle af de ansatte og forskerne optræder anonymt, fordi det simpelt hen er farligt at træde åbent frem. Selv om der de senere år er kommet fokus på forholdene i mærkevarernes fabrikker og de tusindtallige underleverandører, er problemerne lige så store som de var, da de seneste olympiske lege fandt sted i Athen, hvor Play Fair indledte de første undersøgelser.

Hjemmearbejde er udbredt især inden for fodboldproduktionen. Tidligere blev de fleste af verdens bolde fremstillet i et mindre område i Pakistan. Men nu er andre lande kommet med i produktionen. En ansat på en fabrik i Indien fortæller, at han kan sy to til fire bolde om dagen og får fra 0,35 dollar til 0,88 dollar per bold. I Pakistan siger ansatte, at de får samme løn som for seks år siden, mens priserne er steget 40 procent.

Selv om der er indført en minimumsløn nogle steder, får de ansatte inden for sportstøj og sportsudstyrsindustrien ofte ikke det lovbestemte beløb, og gør de endelig det, så er der ofte ikke tillæg for overtid eller andre særlige arbejdsforhold.

Når sportstøj og -udstyrsfirmaer ofte kommer i centrum i rapporter om arbejdsforhold, skyldes det ikke mindst, at det er en uhyre monopoliserede branche med usle forhold for de ansatte i lavtlønslande. Få store firmaer sidder på næsten hele markedet, profitterne er gigantiske, og markedsudgifterne er voldsomme med millionsponsorater til sportsklubber og deres stjerner. Konkurrencen er samtidig speciel ikke kun inden for sporten, men også mellem firmaerne.

De samme fabrikker leverer ofte varer til både det ene mærkevarefirma og det andet. Som for eksempel taiwanske Pou Chen Group og nu Yue Yuen, som ikke mange har hørt om, men som leverer til alle firmaerne Nike, Adidas, Reebok, Puma…

Rapporten fra Play Fair fortæller, at ansatte på nogle af Yue Yuens fabrikker havde en 12 timers arbejdsdag som norm. Overarbejde blev ikke betalt. Andre fortalte om arbejdsuger på op til 70 timer om ugen.

”Ansatte på andre fabrikker også fortalte om kortere frokostpauser, nogle gange ned til blot ti minutter, så de kunne blive hurtigt færdige om komme tilbage til arbejdsstedet for at opfylde kvoten for produktionen”, hedder det.

Rapporten fortæller også, at da Kina i 2006 hævede mindstelønnen, var svaret hos Yue Yuen at sætte antallet af kvoter, som den enkelte skulle nå, tilsvarende op, reducere bonusordninger og andre særlige ordninger,

En leder på en Yue Yuen-fabrik i det sydlige Kina er da også utilfreds med de sociale ordninger, der trods alt forsøges at blive indført.

- Folk taler altid om menneskerettigheder og velfærd. I 1989 gjorde man aldrig det. Det var min guldalder, siger Allen Lee fra fabrikken.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.