Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

24.08.10 Mindst 12 millioner tvangsarbejdere også i kendte brancher

24. Aug. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Mindst 12 millioner børn, kvinder og mænd er tvunget ind i arbejdsforhold, der er ren slaveri eller tæt på. Over 200 år efter slavers oprør eksisterer slaveriet i næsten hele verden.

FN’s arbejdsorganisation, ILO, markerer årsdagen for kampen mod slaveriet ved at udsende en ny bog, ”Tvangsarbejde: Tvang og udnyttelse i den private økonomi” og også uddele en pris til en person, der har kæmpet hårdt mod tvangsarbejdet.

Den tidligere leder af ILO’s særlige program mod det fortsatte slaveri, Roger Plant, modtog i Geneve prisen og understregede, at tallet 12 millioner tvangsarbejdere er lavt sat. Det kan blot være toppen af et isbjerg, man støder på.

- Jo mere, jeg trænger ind i forholdene, desto mere forstår jeg, at det ikke kun drejer sig om nogle mindre baggårde i det sydasiatiske landbrug. Du kan i dag finde slaveri, der omfatter børn, kvinder og mænd i store byggefirmaer, i elektronikbranchen, på bilfabrikker, på skibsværfter også i de rigeste, industrialiserede lande. Jeg vil sige, at der ikke er noget land, som er immun over for dette forfærdelige problem i dag, siger Roger Plant ifølge ILO’s hjemmeside.

Aftale efter tre års kamp

At slaveriet trives i store brancher blandt kendte firmaer afslørede et magasin under mediekoncernen Bloomberg i 2006. Forholdene i den brasilianske produktion af råjern var sådan, at de visse steder var lig med slaveri.

Under anklage var blandt andre USA’s største stålproducent, Nucor. Det var imidlertid ifølge ILO ikke det amerikanske firma, der stod bag slaveriet eller de slaveagtige arbejdsforhold, men underleverandører. Nucor gik da også med til at udarbejde en liste over de firmaer, som efter deres undersøgelser havde tvangsarbejde.

Investeringsfirmaet Domini, der har specialiseret sig i socialt ansvarlige investeringer, fandt imidlertid, at der skulle mere åbenhed ind i den måde, som forretningerne blev drevet på.

Efter års kritik har Domini nu undgået en aftale med Nucor, der betinger, at underleverandører til Nucor går med i et brancheinstitut eller underskriver eller tilslutter sig en national pagt for afskaffelse af slavearbejde. Pagten involverer både ILO og adskillige sociale bevægelser i Brasilien.

Underskrivere af pagten afstår fra at handle med firmaer, der er på regeringens ”sorte liste”.

Nucor vil samtidig i en årlig fremskridtsrapport gøre rede for, hvordan det går med at gennemføre politikken mod alle former for tvangsarbejde.

Irsk kriminalisering af folk bag trafficking

I Irland har den faglige landsorganisation, ICTU, og organisationen for indvandreres rettigheder, MRCI, rejst spørgsmålet om trafficking eller handel med mennesker. En ny irsk akt om menneskehandel gør efter de to organisationer ikke kun handelen med mennesker ulovlig, men kriminaliserer også de folk, der bagefter udnytter deres arbejdskraft, når de er kommet ind i landet.

Den ny akt tager både handel med mennesker, organer og udnyttelse af arbejdskraft og seksuel udnyttelse op. Også folk, der giver de udnyttede boliger, er omfattet af reglerne, mener ICTU og MRCI.

Direktøren for MRCI, Sionhan O’Donoghue, sagde ifølge ILO på en konference, at et af de store problemer er at få fat på de folk, der bliver udnyttede. De fleste arbejder efter MRCI’s opfattelse i restauranter og private hjem.

Seán Bamford fra det britiske TUC mente, at problemerne med tvangsarbejde måtte løses gennem regler for arbejdsmarkedet og regler for indvandring. Det er ikke nok at se på arbejdsforhold, hvor der er tvang, snyderier og stavnsbindinger. Man måtte også se på forhold, hvor indvandrere blev bundet til en arbejdsgiver og ikke fik deres fulde rettigheder. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.