Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

BRICS kommer med alternativ til Verdensbanken

29. Mar. 2012 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

29.03.2012 De nye vækstlande i BRICS-samarbejdet undersøger den kommende tid, hvordan de kan skabe et alternativ til Verdensbanken. På et møde i den indiske hovedstad, Delhi, blev ledere fra Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika enige om at styrke samarbejdet mellem de nye vækstøkonomier.

I en vedtaget Delhi Deklaration hedder det, at landene også er bekymrede over den økonomiske udvikling. De er parate til at arbejde sammen med det internationale samfund for sikre, at der igen går fremad med økonomien i verden, og at Europa får hjælp til at hjælpe sig selv.

Deklarationen viser imidlertid også, at de nye vækstøkonomier er blevet mere selvbevidste og lægger vægt på at hjælpe andre udviklingslande. Arbejdet med en ny udviklingsbank skal ses som et syd-syd-samarbejde, hvor banken grundlægges og ledes af BRICS og andre udviklingslande, sagde Indiens premierminister, Manmohan Singh ifølge BBC.

BRICS-landene tegner sig for 43 procent af verdens befolkning. De sidder på 18 procent af verdenshandelen, men 53 procent af verdens finanskapital ikke mindst på grund af Kinas enorme handelsoverskud.

EU håber på støtte fra BRICS-lande. Kina og Indien holder igen med at støtte gennem Den Internationale Valutafond, og Monmohan Singh lagde i Delhi vægt på, at de globale organisationer som Verdensbanken og IMF, der blev skabt i årene efter 2. verdenskrig, blev udviklet i takt med den ændrede situation i verden. BRICS ønsker, at de nye vækstøkonomier får større indflydelse, mens Europa mister noget af sin magt.

Mødet lagde vægt på, at en ny Syd-Syd-bank letter forholdene for udviklingslandene. Brasiliens Dilma Rousseff sagde, at BRICS har udviklet sig til verdens økonomiske motor gennem de senere år. De vil tegne sig for over 50 procent af væksten i verden i 2012. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.