Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

25.05.11 EU øger støtten til demokrati i naboområder

25. May. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU’s naboskabspolitik får en indsprøjtning med 1,24 milliarder euro, der skal bruges til at styrke opbygningen af demokratier mod syd og øst. Før de otte rigeste landes G8-møde i Frankrig i morgen udtalte formanden for EU-kommissionen, José Manuel Barroso, at det er nødvendigt at styrke indsatsen, så den kommer op på næsten syv milliarder euro over de kommende to år.

Den yderligere hjælp skal ses på baggrund af de senere opstande i Nordafrika og Mellemøsten generelt. Gamle autokratiske styrer er faldet eller står for fald, og befolkningerne ønsker nye former for demokratier. Barroso understregede, at indsatsen skal have effekt, og at der vil stillet klare betingelser for støtten.

EU-kommissionen ønsker nye former for støtte, hvor de civile samfund får større opmærksomhed. Generalsekretæren for EU’s ny udenrigstjeneste, Pierre Vimont, sagde i dag på et møde i det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg i Bruxelles, at det er nødvendigt, at EU øger samarbejdet med det civile samfund i landene. Men det var samtidig nødvendigt, at EU finder nye veje at hjælpe på.

- Vi skal lytte både i syd og øst – stoppe med at belære dem. De ønsker lige partnerskaber, de har ideer, så vi skal lytte og derefter agere. Bevæge os fremad i åbenhed og vise mere solidaritet, sagde Pierre Vimond.

Generalsekretæren beklagede, at de unge i landene ikke så den solidaritet. De havde adgang til medier og fandt, at det mere var et spørgsmål for tiden om at holde dem ude. Derfor var det helt afgørende at have kontakt med grupperne og støtte opbyggelsen af civile samfund i landene, og her så han muligheder i de europæiske civilsamfund og EØSU.

Interessen for de civile samfund og den sociale side af globaliseringen kom også frem med udtalelser af den franske præsident, Nicolas Sarkozy før mødet i G8. Frankrig har formandskabet i G20-samarbejdet og forbereder et møde blandt landenes beskæftigelsesministre i september. Sarkozy ønsker, at miljøet, arbejdsforhold og sundhed får en større opmærksomhed i diskussionerne.

Dagbladet Le Figaro citerer Sarkozy for, han beklager, at den internationale valutafond, IMF, og Verdensbanken ikke stiller krav om at følge almindelige regler for miljø, arbejdsrettigheder og offentlig sundhed, når den giver støtte.

Den sociale beskyttelse er afgørende for den bæredygtige, økonomiske udvikling og social og politisk stabilitet, hedder det i Paris.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.