Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

28.09.10 Kina ventes at få mere magt i IMF – Europa taber igen

28. Sep. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Kina ventes at få en markant stærkere placering på den internationale scene, når verdens førende lande mødes til G20-samling i Seoul i november. På mødet ventes det at falde på plads, hvordan udviklingslandene kan få mere magt i internationale organisationer. Reuters skriver, at oplæg fra den internationale valutafond, IMF, rykker Kina frem som organisationens nummer to eller tre og dermed foran Tyskland, Frankrig og Storbritannien.

Det har længe været diskuteret, hvordan de stærke udviklingslande kan få en mere fremtrædende placering og flere stemmer i organisationer som IMF. Både Kina, Brasilien, Rusland, Indien, Sydkorea og Tyrkiet presser på.

Den kinesiske vækst, der i et nyt skøn i dag fra den asiatiske udviklingsbank, ADB, ventes at blive på 9,6 procent i år og 9,1 procent næste år, trækker sammen med væksten i de andre udviklingslande den globale vækst op. IMF lægger derfor op til, at landene får en stærkere placering, når den økonomiske udvikling diskuteres.

Samtidig forventes det, at ikke mindst Kina øger indskuddene i IMF, så ressourcerne kommer op på mindst 1.000 milliarder dollar.

Tyrkiet taget stort hop frem

De europæiske lande og ikke mindst de mindre som Holland og Belgien får en mindre betydning i oplæggene.

I tre scenarier fra IMF’s embedsmænd er Kina placeret efter USA og Japan. I et fjerde er Kina nummer to foran Japan. I dag indtager Kina en sjetteplads.

Indien ventes at komme op som land nummer ni. I dag er landet placeret som nummer 11. Indien overtager dermed Canadas plads. Brasilien rykker tre pladser til nummer 11, mens Tyrkiet tager et hop fra placering omkring nummer 30 til nu nummer 20.

Irritation over europæisk magt

USA er stadig det land, der har flest indskud i IMF. USA har også vetoret. Reuters skriver, at Tyskland har foreslået, at USA opgiver denne ret. Det anses imidlertid i USA for at være urealistisk, at den amerikanske Kongres vil acceptere det.

USA skulle til gengæld have trukket sin tilslutning til resolution om Europa tilbage. Resolutionen ville have opretholdt en europæisk dominans i IMF’s ledelse.

Det spørgsmål ventes at komme op på et møde i Washington for de økonomiske ledere i IMF og Verdensbanken i næste uge.

USA skal være utilfreds med, at europæiske lande forsøger at fastholde deres magt på bekostning af de nye magter. Brasiliens medlem af IMF’s ledelse, Paulo Nogueira Batista, skrev i fredags i Financial Times, at de europæiske landes ledere taler meget om at give magt til udviklingslandene. Men nu var tiden kommet, hvor det ikke bare handlede om taler og pæne deklarationer.

- Reelle reformer af IMF er en kritisk test på landenes villighed til at tilpasse sig en ændret verden, skrev Paulo Batista.

En embedsmand fra Europa sagde til Reuters, at alle har deres egne interesser.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.