Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

19.09.11 Dansk konkurrenceevne i top

19. Sep. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Mens politikere og økonomiske eksperter strides om den danske konkurrenceevne, viser en ny rapport fra World Economic Forum, at konkurrenceevnen er steget. I rapporten for 2010-11 lå Danmark som nummer ni blandt 139 lande, men i rapporten for 2011-12 har Danmark overhalet Japan og er nu nummer otte.

World Economic Forum, WEF, er et internationalt uafhængigt forum, hvor førende erhvervsfolk og politikere diskuterer verdens økonomiske problemer. WEF er mest kendt for sine årlige møder i Davos i Schweiz i januar, men holder nu flere møder og senest i Dalian i Kina. I forbindelse med mødet kom WEFs rapport om landenes konkurrenceevne op. Den viser, at Schweiz stadig er det mest konkurrencedygtige land i verden efterfulgt af Singapore, der har overhalet Sverige, mens Finland er rykket op som nummer fire fra en plads som nummer syv.

Når de nordiske lande klarer sig godt, skyldes det især, at WEF tager en lang række indikatorer med for konkurrenceevne, hvor de nordiske lande normalt klarer sig godt. Det gælder blandt andre lav korruption og et godt arbejdsmarked.

WEF ser på 12 forskellige forhold, som har betydning for konkurrenceevnen. Danmark ligger højt i søjlen for institutionelle forhold, når det gælder virksomheders etiske adfærd og ikke at have organiseret kriminalitet. Derimod er Danmark nede som nummer 29, når det gælder om at beskytte investorer og kun lidt bedre, når det gælder byrder for erhvervslivet.

Infrastrukturerne anses for at være gode, og Danmark topper med elforsyning, men mobiltelefoner og jernbanenet trækker ned.

Overordnet ser det heller ikke så godt ud med økonomien. Inflationen er lav, og det giver Danmark et plus i forhold til andre lande, men både gæld og statsunderskud trækker fra.

Malaria er et problem især i Afrika og mindsker landenes konkurrenceevne. Da Danmark ikke har malariamyg, trækker det op, men generelt er vi bagud i forhold til andre veludviklede lande på sundhedsområdet som forventninger til et langt liv.

Skatteforholdene trækker også Danmark ned i konkurrenceevne, mener WEF. Adgangen til finansiering kunne også være bedre. Styrken er, at der ikke er korruption i Danmark og nogen større kriminalitet.

Danmark scorer også generelt på uddannelsesniveau, miljø for innovation, effektivitet på arbejdsmarkedet og parathed til teknologiske forandringer. Pmh 

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.