Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

06.05.11 Globaliseringsfond støtter fyrede danskere med 150 mio. kr.

06. May. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

3.001 fyrede i vindmølle- og værftsindustrien i Danmark får 150 millioner kroner i støtte til at finde nye job. EU-Kommissionen godkendte i dag ansøgninger fra Odense Stålskibsværft og LM Glasfiber om støtte til omskoling af 1650 fyrede på værftet og 1356 fyrede på glasfiberfabrikken.

LM Glasfiber lukkede to fabrikker i Lunderskov og Hammelev og flytter produktionen til Asien, og ledigheden i området er betydelig. Stålskibsværftet er også ramt af den globale konkurrence, og de fyrede må i de fleste tilfælde finde job i helt nye brancher.

EU-kommissær László Andor understreger, at den internationale finanskrise har ændret fremtiden for skibsbygningen.

- En stor del af denne industri flytter til områder med lave omkostninger og først og fremmest i Asien, som har øget sin markedsandel betragteligt i årene op til krisen, siger László Andor.

Skibsværft efterskibsværft er lukket gennem de seneste tyve år i Europa. Krisen skabte nye kriser, og ordrebøgerne faldt med 20 procent mellem 2008 og 2009, men nye ordrer med 37 procent.

Selv om alle taler om vedvarende energi og vindmøller, er den industri også kommet i modvind med øget global konkurrence med krav om lavere omkostninger. LM Glasfiber åbnede i 2009 to fabrikker i den kinesiske provins Xinjiang og kystbyen Qin Huang Dao.

De 3001 fyrede kan med støtte fra pakken få mulighed for at uddanne sig til andre områder som energiteknologi, robotteknologi, design, turisme, men også til at forbedre deres almene kundskaber.

Under fonden gives der også støtte tl kurser i at starte for sig selv, og der er særlige initiativer for de unge.

Før hjælpen bliver udbetalt, skal den godkendes af Europa-Parlamentet og Rådet. Fonden har siden starten i 2007 givet støtte til over 77.000 fyrede i den europæiske industri.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.