Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

14.04.10 Kina afviser valutareform – Nyt BRIC-topmøde

14. Apr. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Af Peder Munch Hansen
Den kinesiske præsident, Hu Jintao, ændrer ikke tempoet på en valutareform, selv om USA’s præsident, Barack Obama, lægger pres på kineserne for at hæve prisen for en yuan. Kina holder sig til den plan, der er for reformer. Regeringen vil ikke ligge under for noget udenlandsk pres, sagde Hu Jintao ifølge det kinesiske nyhedsbureau i forbindelse med topmødet om den nukleare sikkerhed i Washington.

Barrack Obama lagde på CNN i dag ellers vægt på, at en opskrivning af den kinesiske yuan ville være en fordel for også kineserne. Tidligere har også EU-kommissionen lagt vægt på, at den lave yuan skaber ustabilitet på verdensmarkederne op må opskrives.

Iagttagere af de finansielle markeder venter dog, at der kommer en tilpasning af den kinesiske møntfod, der langsomt vil blive givet fri.

- Det er kun et spørgsmål om tid, før Kina bevæger sig, men de kan lide at gøre ting som svar på hjemlige økonomiske forhold, siger økonomen Kevin Grice fra Capital Economics til Financial Times.

Miljøkrav til udenlandske investreringer

Presset for en højere yuan kommer samtidig med, at Kina stiller nye krav til udenlandske investeringer. Statsrådet kom ifølge Xinhua News i går med regulativer, der kræver, at investeringer ikke skaber problemer for miljøet.

Det hedder, at de udenlandske investeringer er velkomne inden for højteknologiske industrier, servicesektoren, energibesparelse og miljøbeskyttelse. Men forurenende industrier er uønskede, hedder det. Regulativerne følger dermed den politik, der lægger op til, at Kina skal ind på en mere moderne produktion.

De multinationale selskaber opfordres til at opbygge regionale hovedkvarterer, forsknings- og udviklingscentre, lægge opgaver i udbud og lægge også de praktiske og finansielle ledelsesopgaver i Kina. De virksomheder, der følger politikken, har udsigt til skattefordele.

Øget samarbejde kommer op på BRIC-topmøde

Kina har samtidig indledt et øget samarbejde med Latinamerika. Kina, der er USA’s største handelspartner, havde i februar et overskud på handelen med USA på 16,5 milliarder dollar. Det kinesiske bjerg af dollar bliver placeret i flere og flere projekter i Latinamerika, og Kina øger også samhandelen i området.

Den bilaterale handel mellem Kina og Brasilien steg fra 9,1 milliarder dollar i 2004 til 36 milliarder i 2009, og Kina passerede dermed ifølge Xinhua News USA som Brasiliens største handelspartner.

Kina har samlet ydet lån til latinamerikanske lande på over 20 milliarder dollar. De direkte investeringer løber op i et tilsvarende beløb.

Alene i Ecuador, Colombia, Peru og Venezuela har Riget i Midten store kontrakter om udvikling af oliefelter. Der er investeret over 6 milliarder dollar i syv større miner og 10 milliarder dollar i større projekter, der styrker infrastrukturer.

Præsident Hu Jintao tog fra Washington til Latinamerika for her at udbygge kontakterne. Hovedformålet er det andet topmøde blandt BRIC-landene, der holdes i morgen og fredag i Brasilien.

Hu er inviteret af den brasilianske præsident, Luiz Lula da Silva, der er gode relationer til Hu. Kinas udviklingsbank har ydet lån til Brasilien på 10 milliarder dollar til olieprojekter. De to lande samarbejder om satellitprogrammer, og brasilianerne peger på nye muligheder for kineserne i flere højteknologiske projekter.

På BRIC-mødet vil Hu og Lula da Silva vil sammen med ledere fra Rusland og Indien den rolle, de fire lande indtager globalt. De fire lande tegner sig for 40 procent af verdens befolkning og 20 procent af økonomien. Ifølge den internationale valutafond, IMD, tegnede de fire lande sig for 46,3 procent af den globale vækst i 2008. Det ventes, at andelen var endnu større sidste år.

På mødet ventes lederne at diskutere den internationale udvikling, klimapolitikken og det kommende topmøde i juni blandt G20-landene, og hvordan de fire lande kan få en stærkere placering i de internationale organisationer.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.