Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

30.06.10 Kinas lave lønninger står for skud

30. Jun. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Strejker og endog selvmord på kinesiske fabrikker tvinger lønninger op. Senest tilbyder et af verdens største elektronikfirmaer Foxconn at sætte lønningerne op med samlet 33 procent for alle i produktionen.

Tilbuddet kommer ifølge Xinhua News, efter lønningerne på alle Foxconns fabrikker steg med 30 procent den første juni. Nyhedsbureauet siger dog samtidig, at faglige aktivister finder, at tilbuddet ikke er så gunstigt, som det giver sig ud for at være. Foxconn, der har taiwanesiske ejere, har omkring 800.000 ansatte på over 20 centre forskellige steder i Kina.

Netop forholdene på Foxconn kom i søgelyset, da flere arbejdere i år har begået selvmord i protest over forholdene på fabrikken i Shenzhen. Det var med til at udløse en strejkebølge på andre fabrikker.

Myndighederne i Shenzhen siger ifølge China Labour Bulletin, at de kommer med en generel stigning af mindstelønnen på 10-20 procent i juli.

De betydelige lønstigninger i Foxcann lægger pres på firmaer som Hewlett-Packard, Apple, Dell, Motorola og Sony, der ifølge Xinhua News får en række produkter fremstillet på Foxconns fabrikke fra IPads til PC'er til en række forskellige spil.

Hondas tilbud på 24 procent afvist

Ansatte på Hondas forskellige bilfabrikker i Guangdong provinsen indledte en række strejker i maj. Siden fulgte også ansatte på Toyota-fabrikker trop.

Honda tilbød en stigning på 24 procent, men de ansatte kræver, at lønningerne går op med 50 procent.

Direktøren for Careers Information Centre i Wenzhou , Dai Qinlan, siger til Xinhua News, at lønningerne stiger med omkring 20 procent i området.

- Firmaer i Kina kan stadig få de unge til at arbejde i fabrikkerne, men de bliver nødt til at betale betragteligt mere til dem, siger Dai Qinlan.

Økonomer siger, at presset øges i takt med, at strømmen fra landbruget tager af. Cai Fang, der er forsker på det kinesiske akademi for sociale videnskaber, siger, at lønningerne for de tilflyttede steg med 2-5 procent i slutningen af 90’erne, og med syv procent i årene 2004-2007. Nu stiger de med 16 procent om året.

Økonomerne frygter, at inflationen stiger ud over det acceptable, og at lønstigningerne sætter fart på en økonomi, som nogle mener allerede er overophedet.

Men lønstigningerne støtter også regeringens økonomiske politik, som på lang sigt går ud på at få det hjemlige forbrug op og gøre firmaerne mindre afhængige af eksporten og udenlandske investeringer.

- Lige nu ser vi det i Kina, som mange ikke havde fantasi til at tro, at kinesiske forbrugere er begyndt at forbruge, siger Li Daokui, der er økonom på universitetet i Tsinghua og medlem af centralbankens komite for monetær politik.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.