Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

10.04.08 Europæiske multinationale dominerer

10. Apr. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

De multinationale koncerner i EU-landene stammer især fra andre EU-lande. De store amerikanske koncerner står kun for 23 procent af de værdier, som fremmede virksomheder skaber. De europæiske multinationale tegner sig for 60 procent af det, som virksomheder fra andre lande skaber, viser en ny opgørelse fra Eurostat.

Undersøgelsen dækker kun 17 af de 27 medlemslande. Den viser, at udenlandske virksomheder generelt står for 18 procent af det, der fremstilles i landene. Inden for industrien er det over en fjerdedel. Men der er store forskelle mellem landene.

I Slovakiet sidder udenlandske firmaer tungt på industrien. Her er det omkring 60 procent, der bliver fremstillet af firmaer, der har hovedsæde i et andet land. Også i Ungarn står de udenlandske koncerner stærkt, men i Portugal, Spanien og Italien er det blot mellem 20 og ti procent.

De udenlandsk kontrollerede firmaer har en højere produktivitet end de hjemlige, men de tjener ikke så mange penge, viser undersøgelsen. Den ser dog ikke på, at overskud bliver trukket ud af firmaerne gennem høje priser for eksempel gennem de varer, der cirkulerer mellem koncernernes selskaber.

Amerikanske firmaer står stærkt blandt de udenlandske firmaer i Sverige, Holland, Frankrig og Italien, mens de franske er på førstepladsen i Spanien og tyske både i Tjekkiet, Ungarn, Østrig og Slovakiet. Rusland sidder fortsat stærkt på produktionen i Litauen.

Danmark indgår ikke i undersøgelsen.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.