Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

23.08.10 Sydafrikanske bilarbejdere fik ti procent i lønstigning

23. Aug. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

De sydafrikanske bilarbejdere indgår ny overenskomst efter en uges strejke. Aftalen giver en lønforhøjelse på ti procent i år og ni procent, der fordeles over de følgende to år.

Det sydafrikanske metalarbejderforbund, Numsa, havde krævet en stigning på 15 procent. Det afviste arbejdsgivernes Ameo. Det ville være tre gange så meget som inflationen.

Den treårige aftale giver mindre den, som de ansatte på de sydafrikanske Coca-Cola-fabrikker indgik i februar. Den gav en stigning på 14,4 procent.

De sydafrikanske strejker følger i kølvandet på strejker i en række udviklingslande og nye, lavtlønne industrilande. Dagbladet Le Monde nævner, at bilarbejdere i Brasilien fik 11 procent i lønforhøjelse efter strejker på Renault- og Volvofabrikkerne. I Colombia fik ansatte på BP’s gasanlæg 9,5 procent, og de mexicanske guldminearbejdere hos canadiske El Cudo hentede 5,2 procent mere til de tomme punge.

Nyt samarbejde

I Algeriet fik de ansatte hos stålgiganten Arcelor-Mittal 10,3 procent ekstra efter strejker.

Til Le Monde siger den faglige forsker, Raymond Torres, fra ETUI, at der er kommet en ny faglig bevidsthed blandt de ansatte på de store koncerner. De ansatte føler sig stærkere. De har fået bedre uddannelser og er dermed bedre rustet til at tage de faglige konflikter. Der er større brug for dem end tidligere, og det skal sætte sig spor på lønningerne.

Senegaleseren Mamadou Diallo, der er ansvarlig for samarbejdet med den internationale faglige IFS, finder, at det på længere sigt ikke kun bliver et spørgsmål om mere i løn og bedre sociale forhold. Det bliver også et spørgsmål om, at man vil have taget problemer med udbredelsen af ørkenen og andre miljøproblemer op.

Den tidligere generalsekretær for IFS, Guy Ryder, siger, at der nu også er en ny tendens, hvor man ikke kun samarbejder med det tidligere såkaldte etablerede fagbevægelse, men med en række uafhængige organisationer. Det gælder f.eks. i Algeriet, hvor man har kontakt til en organisation, der ikke er medlem af IFS, og også græsrodsbevægelser.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.