Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

20.12.10 EU og Kina i ny dialog om handel – Kina i globale fremstød

20. Dec. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU gør nye forsøg i Kina for at fremme dialogen om handel. På møder i dag og i morgen i Beijing. Næstformand i EU-kommissionen Joaquin Almunia, handelskommissær Karel De Gucht og kommissær for økonomi og monetære spørgsmål, Olli Rehn, vil under det tredje dialog-møde med kineserne understrege, at EU og Kina spiller en stigende rolle i den globale udvikling, og at EU har bidraget til udviklingen af det kinesiske tigerspring.

- Vi ønsker fortsat at være med i spillet og blive en del af den kinesiske udvikling. En konstruktiv dialog, som ser både på udfordringerne og mulighederne, er den måde, det skal ske på, siger Karel De Gucht i forbindelse med rejsen.

De seneste tal fra Eurostat viser, at samhandelen mellem Kina og EU-landene fortsat stiger. I årets første ni måneder steg importen fra Kina med hele 30 procent i forhold til den tilsvarende periode sidste år. Kina er det land, der eksporterer mest til EU. Den nåede frem til oktober op på hele 204,5 milliarder euro. USA øgede kun eksporten med fire procent, og den kom dermed op på 124.9 milliarder euro.

Kineserne køber imidlertid også mere og mere i EU-landene. Den kinesiske import fra EU steg med 39 procent, men blev kun på 82,3 milliarder euro. Det europæiske underskud er derfor stadig noget af det, som dialogen mellem EU og Kina handler om.

Generelt har Kina betydelige overskud i samhandelen med den øvrige verden. Ikke mindst overskuddet over for USA vækker bekymringer, da kineserne ligger inde med store summer dollar, der vokser måned for måned i forhold til det tal på 1.500 milliarder dollar, der tidligere har været fremme.

Det kinesiske nyhedsbureau omtaler mødet med EU og bemærker i en stort opsat artikel, at den kinesiske samhandel med den øvrige verden ventes at løbe op i 2.900 milliarder dollar i år. Den kinesiske handelsminister, Chen Deming, siger til Xinhua, at Kina ventes at blive den største eksportør i verden. Men samtidig stiger importen, så Kina bliver den største importør.

Chen Deming venter, at Kina i løbet af nogle år vil få bedre balance mellem import og eksport – og dermed også på betalingsbalancen. Kineserne går især efter at øge forbruget i de store landområder, så der bliver en større samhørighed i landet.

Det er netop de forhold, der har EU’s interesse. EU-kommissionen agter i Kina netop at tage de makroøkonomiske ubalancer i verden op, udviklingen i handelen, men også adgangen til råstoffer, hvor kineserne også gør fremstød for at sikre sig stort set i hele verden.

EU er imidlertid også interesseret i kinesiske investeringer. Chen Deming sagde om det spørgsmål til Xinhua, at det er helt afgørende, at kinesiske firmaer investerer i andre dele af verden de kommende fem år.

- Landet opfordrer konkurrencedygtige firmaer til at gå globalt med effektive bestemmelser for risici. Vi vil hjælpe dem med offentlig service og i den forbindelse også med retlig beskyttelse, sagde Chen Deming.

Kinas investeringer i ikke-finansielle sektorer ventes at komme op på over 50 milliarder dollar i år. Det er det halve af det, som udenlandske firmaer investerer i Kina.

pmh 

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.