Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

02.03.10 Ny handelsaftale med Colombia mødes mistro

02. Mar. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU-kommissionen har en frihandelsaftale klar med Peru og Colombia. Aftalen er forhandlet på plads, mens EU fratager Sri Lanka særlige handelsfordele, fordi Sri Lanka overtræder grundlæggende menneskerettigheder. I den internationale fagbevægelse og også blandt medlemmer af Europa-Parlamentet vækker det forundring, at EU forstærker båndet til Colombia, da menneskerettighederne og ikke mindst de faglige rettigheder er angribelige.

Europa-Parlamentet og også de enkelte EU-lande skal godkende aftalen, før den træder i kraft. I parlamentet er Socialdemokraternes Ole Christensen forundret over aftalen netop, fordi Colombia er det land i verden, hvor der dræbes flest faglige ledere.

- Jeg vil virkelig se nærmere på denne sag. Vi har haft folk fra vor parlamentsgruppe i Colombia, og de er blevet positivt overrasket over udviklingen i landet efter de møder, de har haft med en række folk også fra fagbevægelsen. Men jeg vil studere deres rapport meget tæt, når den er færdig, siger Ole Christensen.

Den europæiske og internationale fagbevægelse har tidligere sendt et fælles brev til medlemmer af parlamentet og advaret mod en frihandelsaftale. Både den internationale fagbevægelse, IFS, og europæiske EFS peger på, at den colombianske regering arbejder intenst på at overbevise kritikere om, at Colombia er parat til en aftale. I kampagnen benytter de også colombianske faglige , der forsvarer en aftale. Men det er ikke faglige organisationer, der repræsenterer de colombianske lønmodtagere, påpeger IFS og EFS.

”Deres position er direkte det modsatte af, hvad det colombianske civile samfund og IFS’s medlemsorganisationer CUT, CGT og CTC indtager i deres vedvarende forsøg på at forbedre forholdene for det colombianske folk, når de beder Europa-Parlamentet om at støtte, at forhandlingerne afbrydes,” skrev IFS og EFS.

IFS fordømte i december mordet på to lærere, hvoraf den ene var aktiv i lærernes faglige organisation i Colombia. 195 lærere er myrdet i Colombia gennem de senere år, og 35 mistede livet sidste år.

IFS’s generalsekretær, Guy Ryder, sagde da, at Colombia må gøre langt mere for at opklare mordene på faglige ledere og følge FN’s arbejdsorganisation ILO’s afgørende konventioner. Han mente, at de seneste mord viser, at regeringens udtalelser om, at den gør noget for at komme mordene til livs, ikke holder.

Ole Christensen undrer sig også over, hvordan mordene kan fortsætte, og vil have gode argumenter for at støtte en vedtagelse af frihandelsaftalen.

- Men jeg må sige, at selv normalt meget kritiske faglige i vor gruppe var meget positiv indstillet efter besøget i Colombia. Så vi må virkelig have en debat, når gruppens rapport er færdig, siger Ole Christensen. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.