Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

24.06.09 EU og USA blander WTO ind i strid om råvarer

24. Jun. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Kina holder igen med eksport af en række råvarer. De restriktioner får prisen på råvarerne til at stige, da Kina sidder på langt de fleste af råvarerne. Den politik er imod verdenshandelsorganisationen WTO’s regler for fri handel, mener både EU og USA.

De to lande tager nu sagen op i WTO med krav om, at kineserne lemper på restriktionerne for eksporten.

- De kinesiske restriktioner på råvarer begrænser konkurrencen og får priserne på verdensmarkedet til at stige. Det gør forholdene endnu mere vanskelige for vore virksomheder under den økonomiske nedtur. Derfor håber jeg, vi kan finde en venskabelig løsning gennem en proces med konsultationer, sagde EU-kommissær for handel, Catherine Ashton, da hun i går fremlagde klagerne i Bruxelles.

Kina er den største eksportør til EU-landene. Kina er samtidig det land, som EU sælger næstflest varer til. Samhandelen har taget en dramatisk stigning de seneste år og beløber sig nu til over 300 milliarder euro.

EU-kommissionen finder, at kineserne gør forskel på dem, der sælger råvarer til det hjemlige marked og dem, der eksporterer. De stiller krav til erfaring hos eksportørerne og samtidig en række yderligere krav til udenlandske firmaer.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.