Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

09.02.09 Rusland og EU strammer tonen i strid om rettigheder

09. Feb. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Det var ment som en tur for at diskutere en række emner, der er aktuelle for udviklingen mellem EU og Rusland. Men ni EU-kommissærers tur til Moskva fredag blev præget en skarp udveksling af synspunkter om menneskerettigheder mellem den russiske premierminister Vladimir Putin og EU-kommissionens formand, José Manuel Barroso.

Kommissionens formand lagde ud med at beklage mordene i Moskva på en advokat og en journalist. De havde skabt bekymring i EU. Vladimir Putin gik til modangreb med anklager om, at EU havde problemer med menneskerettigheder på sit eget territorium. Han mente, at blandt andet russiske minoriteter i de baltiske lande havde begrænsede rettigheder. Putin mente også, at EU havde problemer med menneskerettigheder, når det gjaldt indvandrere og fængslede.

Barroso svarede, at de baltiske lande er medlem af EU og respekterer retsregler.

En talsmand for EU-kommissionen siger til BBC, at debatten mellem Putin og Barroso var en test på, om det politiske klima mellem landene var blevet bedre efter stridighederne om Georgien og sidste måneds krise om gasforsyningen. Tilsyneladende er klimaet ikke blevet mildere.

Miljøkommissær Dimas var en af de ni kommissærer, der var med på turen. Møderne i Moskva drejede sig også om energisamarbejdet. Kommissionen understregede, at konflikten om gasforsyningen og forsyningerne gennem Ukraine havde skuffet EU. Rusland og EU arbejder på en ny rammeaftale om energi. Aftalen skal sikre, at forsyninger kommer gennem tredjelande. Den russiske EU-ambassadør sagde ifølge flere medier torsdag, at en aftale må være mere bindende også for transitlande.

Mødet skulle også tage hul på diskussioner om den økonomiske krise og det kommende G20-topmøde i London og Ruslands mulige optagelse i verdenshandelsorganisationen WTO. Men de punkter blev overskygget debatten om menneskerettigheder.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.