Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

22.05.09 Stadig uløste problemer mellem EU og Kina

22. May. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Selv om Kina og EU lægger op til øget samarbejde, er det stadig en række politiske ømtålelige spørgsmål, der venter og stadig blokerer for det fulde samarbejde. Det fælles pressekommunike fra topmødet mellem de to lande i Prag onsdag roste det nuværende samarbejde og de gode forbindelser mellem landene, men der er en række uoverensstemmelser, som udtalelsen ikke omtaler.

Topmødet, der var det 11. mellem Kina og EU siden 1998, følger op på det møde mellem topfolk fra begge sider for to uger siden. På det møde var økonomiske spørgsmål og handel i centrum, og topmødet onsdag bekræfter, at Kina og EU øger samarbejdet om de to områder. Men det var ingen konkrete løsninger på spørgsmål som kinesiske krav om, at EU ophæver restriktioner på højteknologiske produkter. Kineserne ønsker europæisk viden om blandt andet energieffektivitet og flere miljøteknologiske fremskridt. Det bliver områder for fortsatte forhandlinger, men der er ingen afklaring.

Kineserne ser samtidig energisektoren som en strategisk sektor, og da den kinesiske beskyttelse af egne markeder netop også er i centrum for diskussionerne, brænder det spørgsmål ekstra på.

Den kinesiske premierminister, Wen Jiabao, sagde efter mødet ifølge flere presserapporter, at kineserne er parate til at nedbringe det kinesiske handelsoverskud og blandt andet åbne for udenlandske bud på flere opgaver i Kina. Til gengæld skulle EU lette de restriktioner, der er på højteknologiske produkter.

Topmødet tog klimaforhandlingerne op. Også her lægger kommunikeet op til samarbejde, men kineserne har samtidig meddelt FN, at kineserne ikke mener, at udviklingslande som Indien og Kina skal underlægges begrænsninger i CO2-udslip, selv om begge lande har høje vækstrater.

Wen Jinbao advarede også mod, at EU blander sig i kinesiske indre anliggender. Det gælder Tibet, hvor kineserne ikke ser venligt på lande, der modtager den åndelige leder, Dalai Lama. EU har samtidig beklaget, at en europæisk boykot af Burma ikke har effekt, fordi landes eksport bare går til andre lande som Kina. pmh

 

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.