Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

28.04.11 Tunesiske arresterede flygtninge får hjælp af EU-Domstolen

28. Apr. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Fransk politi har arresteret i snesevis af tunesiske indvandrere i Paris og Marseille. Men mens Paris’ borgmester, Bertrand Delanoe, i dag greb ind og kaldte arrestationerne nedværdigende, kommer EU-Domstolen også de tunesiske indvandrere til hjælp. I en afgørelse lægger domstolen vægt på, at indgreb over for illegale indvandrere skal stå i forhold til forseelserne, og at italienske myndigheder ikke kunne fængsle en den illegale indvandrer El Dridi blot, fordi han ikke fulgte en retslig afgørelse, der sagde, at han opholdt sig illegalt og måtte forlade Italien.

Til gengæld vedtog Europarådet i går en deklaration, som styrker landenes vurderinger af tilbagesendelser og beder dommerne ved Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg respektere nærhedsprincippet. Den britiske justitsminister Ken Clarke mener, at det nu bliver lettere for Storbritannien at sende flere illegale og asylansøgere ud af landet.

I Frankrig befinder sig nu tunesere, der kom illegalt til Italien, men fik midlertidige opholdstilladelser og herefter er søgt til Frankrig. I Paris siger hjælpeorganisationer til Daily Mail, at de har givet suppe til omkring 400 indvandrere. De opholder sig blandt andet i parker, men, bemærker den britiske avis, også omkring Gare du Nord, hvor Eurostar har tog direkte til London.

Tunesere siger til avisen, de troede, at Frankrig ville være en fremtid for dem, fordi de talte sproget og havde familie der. Den drøm er bristet. Den 19-årige Hamadi Trikki, påpeger, at tuneserne blev behandlet som helte under revolutionen. Nu er de uønskede.

Vil behandles som brødre

I en lejr for tunesere i udkanten af Paris, hvor 300 tunesere har slået sig ned, klager de over mangel på mad og politiets behandling. Også her ironiserer nordafrikanerne over den modsætning, der er i støtten til deres revolution og bomberne mod Gaddafi, og at Storbritannien er aktiv.

- Hvis et land er parat til at kæmpe for os, så vil de være parate til at byde os velkomne som brødre. Vi må have ret til at rejse til lande som Storbritannien, siger den 27-årige tuneser Khalid til bladet.

Nogle betaler op til 1000 pund for at blive smuglet til Storbritannien. Andre tager toget til Calais og forsøger at komme med færgen til Dover.

Bernard Eynaud fra Føderationen for Menneskerettigheder siger til BBC, at urobetjente og grænsepolitiet har tjekket indvandreres papirer, og at arrestationerne syntes meget hårde.

Borgmester Bertrand Delanoe siger tilsvarende, at politiet sætte ind på en værdig måde og respektere de internationale regler. Den mulige præsidentkandidat og partikammeret i Sociallistpartiet, Manuel Valls, gik den anden vej og fandt, at selv om situationen var vanskelig for indvandrerne, så var han ikke chokeret over det faktum, at illegale indvandrere blev fulgt tilbage til grænsen.

Europarådets medlemmer advarer Menneskeretsdomstolen

Daily Mail skriver også, at landene i Europarådet nu beder dommerne ved Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg om at holde sig fra indblanding i landenes tilbagesendelser af asylansøgere.

Avisen peger på en deklaration, som Europarådet vedtog i går. I den hedder det, at domstolen bedes se på den måde, hjemsendelser finder sted på. Når de synes at foregå på en fair måde med respekt for menneskerettigheder, så skal dommerne holde sig fra indblanding undtagen i de helt særlige omstændigheder.

Europarådet understreger, at nærhedsprincippet må gælde og anmoder domstolen sammen med landene at finde frem til balancen.

Menneskerettighedsdomstolen gav i januar en afghansk asylansøger ret i, at det var i strid med menneskerettighederne, at han i 2009 blev sendt fra Belgien tilbage til Grækenland, hvor han først var registreret som asylansøger. Han frygtede at blive fængslet i Grækenland.

Den britiske justitsminister, Ken Clarke, siger til Daily Mail, at Europarådets erklæring kan bane vejen for, at Storbritannien kan sende flere ansøgere tilbage. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.