Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

26.04.11 Frankrig kræver Schengen-aftale strammet under kriser

26. Apr. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Strømmen af illegale indvandrere fra især Tunesien kommer på bordet, når den franske præsident, Nicolas Sarkozy, og Italiens premierminister, Berlusconi, i dag mødes i Rom. Sarkozy byder ikke indvandrerne velkomne i Frankrig og raser mod den italienske regering, der har givet de flygtende midlertidige opholdstilladelser, så de kan tage videre til andre lande i Schengen-samarbejdet.

Sarkozy anerkender, at de omkring 25.000 nordafrikanere, der hidtil har søgt tilflugt i Italien, dermed kan rejse videre. Men Frankrig vil ikke tage imod dem, der ikke kan klare sig selv økonomisk. I sidste uge blev flere tog med indvandrere stoppet ved den italiensk-franske grænse mellem byerne Ventimiglia og Menton ved Middelhavet. Frankrig kræver nu, at den fri bevægelighed over grænser under Schengen-samarbejdet kan indskrænkes under kriser som den nuværende, hvor folk flygter fra Tunis og andre lande i Nordafrika.

Til det franske nyhedsbureau AFP siger en af Sarkozy’s rådgivere, at Frankrig ikke ønsker at suspendere Schengen, men der må være særlige klausuler, så lande kan gøre noget særligt i de specielle situationer.

BBC citerer den italienske udenrigsminister, Franco Frattini for, at Schengen er en af de to afgørende søjler, som det europæiske samarbejde bygger på. Men der kunne åbnes muligheden af en særlig teknisk grænsekontrol, så Schengen passede til de nuværende forhold.

En talsmand for EU-kommissionen sagde i sidste uge, at Frankrig havde ret til at stoppe folk med midlertidige opholdstilladelser, når der var spørgsmål om at opretholde den offentlige orden. EU-kommissær Cecilia Malström havde imidlertid vanskeligt ved at se, at den offentlige orden var truet.

Italien ønsker, at EU tager hele indvandrerpolitikken op og nu hjælper de lande, der har problemer med strømmen fra Nordafrika. Frattini har tidligere sagt, at han frygter, at op til 300.000 libyere kan sætte kursen mod Italien for at undslippe regimet og borgerkrigen i Libyen.

På mødet i Rom ventes det, at Berlusconi og Sarkozy vil søge at finde en fælles løsning, som de kan foreslå i Bruxelles, så Schengen-aftalen kan revideres.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.