Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

27.07.11 Massakren i Oslo skaber debat om indvandring i Prag

27. Jul. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Tjekkiet vil ikke opleve en massakre som den i Oslo. Men selv om landets udenrigsminister, Karel Schwarzenberg, kalder tragedien en gal mands værk, som det er umuligt at gardere sig mod, ser han alligevel fremmedhad som årsag til massakren og den betydelige indvandring til et land, der tidligere var mere isoleret fra omverdenen.

- Vi er mindre truet, fordi der ikke har været nogen større indvandring her, siger Karel Schwarzenberg ifølge Prague Daily Monitor til det tjekkiske nyhedsbureau..

Udenrigsministeren peger på, at en voldsomt stigende immigration kan føre til ekstremisme. At Norge har oplevet en betydelig indvandring bekræfter tal fra Norges statistik. Der er nu 600.900 personer i Norge, der er kommet til landet eller er børn af indvandrere. 420.000 personer er kommet til Norge i perioden 1990-2009. Indvandrerne udgør nu 12,2 procent af befolkningen, og Oslo og bydele i Oslo har især trukket indvandrere til sig. I 1950 var blot 1,4 procent af indbyggerne født uden for Norge.

Karel Schwarzenberg beklager, at indvandringen har øget fremmedhadet i Europa. Selv om Tjekkiet ikke oplever nogen større indvandring, ser han også eksempler på fremmed i landet. Det rammer romaerne, der har været udsat for overgreb.

- Der har været adskillige mord. Lad os ikke glemme, at vi, tjekkere, ikke er helt uskyldige i det. Den offentlige bevidsthed om det kunne blive klart større og stærkere. I det næste årti vil indvandringen også tage til i vort land, siger Karel Schwarzenberg.

Regeringen arbejder på en sikkerhedsrapport, som kommer på det det næste møde i det nationale sikkerhedsråd på baggrund af tragedien i Norge. Udenrigsministeren lægger samtidig vægt på at få en bedre integration af indvandrerne i Tjekkiet. Det kræver også, at de gør en indsats.

- Indvandrerne burde være motiverede til at tilpasse sig så godt som muligt. De burde sende deres børn i skole, lære skroget, og de burde ikke leve så isoleret, siger Karel Schwartzenberg, der mener, at også de oprindelige tjekkere bør lære at forstå det nye.

Mens udenrigsministeren ikke ser en øget trussel fra radikale højregrupper, oplever romaerne en stigende vold og pres fra grupperne. En advokatgruppe for romaerne, Romea, klager direkte over, at nazistiske grupper får lov at marchere og slynge om sig med racistiske slogans, uden politiet griber ind.

Romea anklager politiet for at have valgt side, når de nazistiske grupper marcherer gennem bydele, hvor især romaer bor, uden at gribe ind. Den tjekkiske indenrigsminister afviser ifølge Prague Daily Monitor beskyldningerne. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.