Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

23.10.07 Kommissionen klar med blå indvandrer-kort

23. Oct. 2007 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU-kommissionen spillede tirsdag ud med forslag til de blå kort, som giver veluddannede fra lande uden for EU adgang til det europæiske arbejdsmarked. Det blå kort er et modstykke til det amerikanske grønne kort, der i dag sikrer USA den bedst uddannede arbejdskraft, mens EU-landene især tager imod de dårligst kvalificerede.

EU-kommissær Franci Frattini har tidligere påpeget, at USA snupper imod halvdelen af den velkvalificerede arbejdskraft. EU sikrer sig kun fem procent, men 85 procent af dem, der ikke har nogen uddannelse.

Den er den ulighed, Franco Frattini vil rette op på. EU-landene har behov for kvalificeret arbejdskraft de kommende år. Måske op mod 20 millioner de næste 20 år. Det kan det blå kort være med til at sikre.

EU-kommissionens formand, José Manuel Barroso, sagde ved offentliggørelsen af kortet, at EU dermed bød den fremmede, velkvalificerede arbejdskraft velkommen.

- Indvandring af arbejdskraft øger Europas konkurrenceevne og dermed den økonomiske vækst. Det er også med til at løse de demografiske problemer, der følger af den aldrende befolkning, sagde José Barroso.

Kommissionens formand påpegede samtidig, at det især var vigtigt at få fat i den kvalificerede arbejdskraft.

Moralsk problem


Men et blåt kort til de veluddannede møder også modstand. Vestlige lande støvsuger fattige lande for læger og andre uddannede, der er mangel på i næsten samtlige EU-lande og også udviklingslandene. Støvsugningen stiller de fattige lande endnu ringere. Formanden for Etisk Råd, Ole Hartling, sagde for nylig til Berlingske Tidende, at det var et moralsk problem, der måtte tages med i overvejelserne.

Franco Frattini erkendte tirsdag problemet og sagde, at det var vigtigt, at man indrettede ordningen, så man undgik en hjerneflugt fra de fattige lande.

Kommissionens forslag ventes at give de veluddannede arbejde i op til to år. Herefter kan de søge om et års forlængelse enten i landet, hvor de har arbejdet, eller i et andet EU-land.

Lønningerne skal være i orden, og der skal være orden i sygesikringen og andre grundlæggende forhold.

Kommissionen ønsker med forslaget at få en fælles politik i EU, hvor flere lande i dag vedtager egne ordninger. Storbritannien ventes blandt andre at være tilhænger af et pointsystem, der kvalificerer til det europæiske arbejdsmarked.

Storbritannien, Irland og Danmark har undtagelser på disse EU-områder, men kan indføre EU-ordningerne, hvis de ønsker det.

Demografiske problemer


Når EU har brug for kvalificeret arbejdskraft, skyldes det, at europæerne føder færre børn, og der simpelt hen bliver mangel på arbejdskraft, fordi de store årgange trækker sig tilbage. I år 2050 vil 25 millioner europæere være forsvundet fra arbejdslivet, og hver tredje borger vil da være over 65 år.

Den franske intellektuelle Jacques Attali, der blandt andet var rådgiver for tidligere præsident Mitterrand, leder en fransk tænketank om fremtidens arbejde. I et nyligt skrift omtaler han netop problemerne med befolkningsudviklingen og påpeger, at der i hele verden bliver langt flere i den erhvervsaktive alder. Det er Europa, der har problemerne med færre aktive.

Fra 1995 til 2005 blev der 700 millioner flere mennesker i den erhvervsaktive alder. Samlet var der 4,6 milliarder i 2005. Men der bliver 5,35 milliarder i 2015. Heraf ventes omkring 3,5 milliarder at være i arbejde. 3 milliarder af dem vil bo i udviklingslande og 60 procent af dem vil have deres arbejde i Asien. I 2050 vil der være omkring 7 milliarder i den arbejdsduelige alder.

Jacques Attali konkluderer, at det altså ikke er mangel på arbejdskraft, der er et problem. Det er som altid et fordelingsproblem.

Kommissionen spillede også ud med et forslag til, hvordan det kan blive lettere for indvandrere, der opholder sig i et EU-land, at komme i arbejde. Procedurer skal gøres enklere både for indvandrerne og firmaer, der benytter fremmed arbejdskraft.

Forslaget skal dels sikre forholdene for indvandrerne, og samtidig forhindre at EU-landenes egne borgere bliver udsat for social dumping.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.