Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

25.08.09 Svensk EU-formandskab vil styrke flygtninges rettigheder

25. Aug. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

 EU-kommissionen ventes i næste uge at vedtage en pakke af forslag om flygtninge, der blandt andet sætter fokus på den måde, EU-landene behandler flygtningene på. En talsmand i EU-kommissionen siger til fagligt.eu, at det er det svenske EU-formandskab og den svenske udenrigsminister Carl Bildt, der ønsker hurtigt at få taget de humanitære forhold omkring behandlingen af flygtningene op. EU-kommissionen drøfter nu forskellige udspil og ventes at lægge en meddelelse frem den 2. september, der bygger på de svenske tanker.

- Der er klare ønsker om, at der bliver en mere ensartet behandling i EU, så landene følger den samme humanitære linje. Vi regner med, at landenes ministre allerede i oktober kommer til at tage stilling til forslagene, siger talsmanden.

Pakken har også forslag om, at de lande ved Middelhavet, der i dag er presset af et stort antal flygtninge fra Afrika, får hjælp. Kommissionen ventes både at komme med forslag om øget regional støtte til landene, men også et system, så flygtningene bliver fordelt mellem EU-lande.

Først og fremmest Malta, Italien, Grækenland og Spanien er mål for de 67.000 flygtninge, der ifølge FN’s højkommissariat for flygtninge sidste år sejlede over Middelhavet for at få ophold i Europa. Et stort antal flygtninge omkommer ved kæntringer eller af udmattelse, sult og tørst på bådturene. I sidste uge nåede fem flygtninge fra Eritrea til Italien og berettede, at 73 andre var døde undervejs.

EU-kommissionen erkender, at spørgsmålet om flygtninge og en fordeling af dem er ømtåleligt. Spørgsmålet har været oppe ved en række møder og også det seneste topmøde, men det er hidtil blot blevet til pæne ord og forståelse for de problemer, som især det lille land Malta har med et stort antal flygtninge.

Den svenske minister for indvandring, Tobias Billstrøm, siger til det franske nyhedsbureau AFP, at der må være tale om et frivilligt fordelingssystem, da EU ikke har kompetence på det område.

FN har tidligere udtalt sig om den behandling, flygtninge bliver udsat for. I går greb højkommissariatet direkte ind i behandlingen i Grækenland, hvor der ifølge EUobserver var urimelige forhold i flere flygtningecentre, der hverken fulgte europæiske eller græske standarder. Flygtningehøjkommissariatet krævede et center på øen Lesbos lukket og fandt også problemer på en lejr i Pagani, hvor der ikke var rindende vand og kun et toilet til 100 flygtninge og folk sov på jorden. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.