Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

05.05.11 Skarpe opgør om EU’s migrationspolitik

05. May. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

De politiske grupper i Europa-Parlamentet er dybt uenige om de forslag til undtagelser for den fri bevægelighed i Schengen-samarbejdet, som EU-Kommissionen lagde frem i går efter pres fra Frankrig og Italien.

Mens den største gruppe, Det Europæiske Folkeparti, EPP, er positiv til ændringerne, tordner lederen af den liberale gruppe, den tidligere belgiske premierminister Guy Verhofstadt, imod forslagene og mener, at alle burde fordømme Italien og Frankrig for den måde, de har behandlet spørgsmålet om flygtninge fra Nordafrika.

Italien har givet midlertidige opholdstilladelser til tunesere, og en del har med dem i hånden rejst videre især til Frankrig. Her har Frankrig sendt dem tilbage. Denne spillen ping-pong har haft skadelige konsekvenser for Schengen, mener Guy Verhofstadt.

- Svaret på migrationsstrømme burde ikke være genindførelsen af grænsekontrol eller ændre reglerne. Vi har i stedet behov for åbenhed og troværdighed, udtaler Guy Verhofstadt.

Den socialistiske og demokratiske S&D fulgte i samme bane og så det som et angreb på den fri bevægelighed. Spanieren Juan Fernando López Aguilar mente, at man nu var offer for populistiske anti-europæiske pres.

- Det er uacceptabelt, at ankomsten af nogle få titusinder af migranter ved grænsen til et af de største lande i EU og et stiftende medlem, kan være en undskyldning for at stille spørgsmålstegn ved Schengen, sagde López Aguilar.

Den grønne gruppe påpegede, at i forhold til de store skarer af flygtninge, der befinder sig i Egypten og Tunis, så er det blot en lille gruppe, der nu skaber problemer i EU.

Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet, Morten Messerschmidt mener ikke, at det er tilstrækkeligt at indføre midlertidige grænsekontroller. Til Politiken siger han, at problemerne er permanente.

- Det er en ren vittighed. Hvis det her er EU-Kommissionens forsøg på at sætte de kriminelle skakmat, så kender jeg ikke nogen, som er bange for at sætte sig ned og tage slag skak med kommissionen, siger EU-ordføreren.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.