Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

13.05.11 Dansk grænsekontrol bliver nærlæst i Bruxelles

13. May. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

De bebudede ændringer af grænsekontrollen i Danmark kommer op i EU. Kommissionen vil have alle oplysninger om ændringerne og vil analysere, om de er i strid med Schengen-samarbejdet og den fri bevægelighed.

På et rådsmøde i Bruxelles i går for EU-landenes indenrigs- og integrationsministre var både Schengen-samarbejdet, asylpolitikken og grænsekontrollen til debat. EU-kommissær Cecilia Malmström sagde på en pressekonference efter mødet, at hun endnu ikke havde haft tid til at sætte sig ind i detaljer i de danske ændringer, men at det ville ske hurtigt. Hun hæftede sig ved, at den danske regering mente, ændringerne holdt sig inden for reglerne for Schengen-samarbejdet, men det måtte man nu se på.

En talsmand for EU-Kommissionen understregede i samtidig, at formanden, José Manuel Barroso, netop fremhæver, at Schengen-samarbejdet skal forstærkes. Det må ikke ske tilbageskridt. Den samme holdning slog igennem på ministrenes møde. Den ungarske rådsformand, indenrigsminister Sándor Pintér, sagde på pressemødet, at alle ministre og dermed også den danske, Søren Pind, havde understreget, at Schengen-samarbejdet var et af væsentligste resultater, EU havde opnået. Det var et kerneområde, hvor samarbejdet skulle fastholdes og udbygges.

Mødet slog dog også fast, at der ikke er enighed om, at det er EU-Kommissionen, der kommer til at stå for kontrollen med de ydre grænser og fastsætte, om der er særlige kriser. Cecilia Malmström måtte erkende, at der er lande og herunder store som Tyskland, der går imod. Selv om den tyske indenrigsminister, Hans-Peter Friedrich, var hård i kritikken af den nye, danske grænsepolitik, så var han og de øvrige ministre enige om, at der er behov for nye regler for, hvordan de enkelte lande kan gennemføre grænsekontrol.

Tyskland skærpede selv kontrollen, da landet havde værtskabet for VM i fodbold for fem år siden. Senest har Frankrig gennemført overvågning af grænsen til Italien, efter især tunesiske flygtninge er kommet til Frankrig via Italien. Italien gav flygtningene midlertidige visa, så de kunne forlade Italien.

Kommissionen spillede siden ud med forslag til, hvordan landene under særlige situationer kunne skærpe grænsekontrollen. Diskussionerne fortsætter efter drøftelserne i går. Kommissionen og ministrene er enige om, at reglerne og især deres forståelse i landene skal være bedre. Den franske minister, Claude Guéant, sagde, at det var vigtigt at undgå, at lande, der havde problemer, reagerede på forskellig vis. Derfor var det et spørgsmål om at have ens regler for at garantere princippet om den fri bevægelighed.

Også Søren Pind ønskede at bevare Schengen-samarbejdet og princippet om den fri bevægelighed, men sagde samtidig, at det måtte være op til de enkelte lande selv at bestemme, om der var en krise.

Claude Guéant understregede også, at Danmark ikke står alene i det spørgsmål, men at flere lande står fast på, at det ikke kan være Kommissionen, der fastsætter, om der er en krise.

Debatten om en fælles asylpolitik fortsætter også. Cecilia Malmström mente, det var uholdbart, at flygtninge i nogle lande havde 75 procent chance for at blive anerkendt, mens chancen i andre lande var en procent, selv om deres forhold var de samme.Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.