Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

24.02.09 Frygten for arbejdsløse udlændinge rammer job- og fremmedpolitik

24. Feb. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Det tjekkiske Indenrigsministerium vil have større kontrol med udenlandsk arbejdskraft og vil af med de ledige udlændinge fra lande uden for EU. Ministeriet skønner, at der til sommer er 70.000 arbejdsløse udlændinge i landet. Indenrigsminister Ivan Langer frygter, at det skaber konflikter mellem udlændingene og tjekkerne og vil have udlændingene sendt hjem enten frivilligt eller ufrivilligt. I dag arbejder omkring 285.000 udlændinge fra ikke-EU-lande i landet med 10 millioner indbyggere.

- En hel serie problemer kan opstå. Vi kan komme i en situation, hvor der vil være tjekkere, og der vil være udlændinge. Den ene gruppe har arbejde, og den anden har det ikke. Det kan føre til fremmedhad, sagde Ivan Langer ifølge Prague Daily Monitor søndag til tjekkisk TV.

Han fremhævede, at 68.000 udlændinge mister deres arbejdstilladelse og visum den første juli. Mange bliver for tiden fyret. De har svært ved at finde et nyt job og bør forlade landet.

- De vil vende hjem – enten frivilligt eller ufrivilligt, sagde Ivan Langer.

Det tjekkiske fremmedpoliti indleder i den kommende tid en serie af kontroller over for udlændingene. Hvis de ikke har papirer i orden, bliver de sendt hjem. På forhånd ved myndighederne, at mange ikke ønsker at forlade Tjekkiet. Blandt andre vietnamesere har ifølge det tjekkiske indenrigsministerium betalt tusinder af dollar i bestikkelse for at komme til Tjekkiet og kan ikke tage tilbage uden problemer, hvis de ikke har betalt lånet. Og de skal have gode indkomster for at betale lån tilbage og også have til mad og bolig.

Ofte har de fået arbejde gennem de omkring 2000 arbejdsanvisninger, der er opstået. Ministeriet vil nu have anvisningerne, der tit også har fået udlændingene til landet, til at tage et ansvar og også komme med oplysninger om, hvordan de får fat på udlændingene.

De tjekkiske myndigheder tilbyder en fri billet hjem og 500 euro til dem, der vil rejse. Men kun få tager imod tilbuddene. Derfor overvejer regeringen, hvordan den kan tvinge udlændingene til at forlade republikken.

Tjekkiet har formandskabet i EU frem til juli. Torsdag tager tjekkerne også udlændingenes situation op, når de 27 landes justits- og integrationsministre debatterer indvandrerspørgsmål på et rådsmøde i Bruxelles. Ministrene kommer blandt andet til at diskutere direktivet om opholdstilladelser og EU-borgeres og familiemedlemmers ret til at færdes og opholde sig i EU-landene.

Ministrene tager blandt andet fat på sagen om familiesammenføring, efter EF-domstolen har afgjort, at landene ikke kan stille krav om lovligt ophold i et EU-land for at have ret til at blive forenet med et familiemedlem. Danmark hører til blandt en række lande, der ønsker direktivet om opholdstilladelse ændret, så retten til familiesammenføring kun gælder de, der har lovligt ophold.

Det er opfattelsen blandt diplomater i Bruxelles, at den stigende arbejdsløshed i EU-landene får flere regeringer til at ønske en strammere politik over for indvandrere fra tredjelande. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.