Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

06.10.10 Den kinesiske yuan gav mislyde på møder med EU

06. Oct. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den kinesiske klingende mønt, yuan’en, fik mislyde frem på ASEM-mødet mellem EU og Asien i Bruxelles. Mens den kinesiske premierminister, Wen Jiabao, lovede at købe græske statsobligationer og bidrage til en stabil euro, var tonen en anden, da det gjaldt europæiske krav om at hæve kursen på den kinesiske yuan.

Wen Jiabao holdt et særligt møde med trojkaen for eurogruppen. Den kinesiske leder slog her fast ifølge Xinhua News, at Kina er parat til at reformere valutasystemet og øge sine yuan’ens fleksibilitet. Men han bad samtidig EU om at behandle spørgsmålet objektivt og fair.

En mindre kinesisk reform i juni styrkede allerede den kinesiske yuan over for dollaren med to procent. Med den enorme kinesiske beholdning af dollar fører alene den ændring til betydelige kinesiske tab.

Formanden for eurogruppen, Jean-Claude Juncker, sagde på et pressemøde, at den kinesiske yuan er undervurderet. Han og også lederen af den Europæiske Centralbank, Jean-Claude Trichet, måtte samtidig erkende, at kineserne ikke delte deres opfattelse.

Spørgsmålet om valutasystemet kommer op på næste måneds møde i G20-gruppen. Også USA presser på for at få et friere valutasystem, så den kinesiske valuta følger sin reelle værdi. Frankrig, der overtager formandskabet for G20, har en reform af valutasystemet som en af sine hovedprioriteter.

Kineserne presser samtidig på for at få anerkendt deres økonomiske system som et markedssystem.

Wen Jiabao kom også ind på den økonomiske krise og sagde ifølge Xinhua News, at alle lande burde prioritere den økonomiske genopretning højt og fortsætte en passende makroøkonomisk politik. De skulle alle overveje situationen nøje og være forsigtig, når de besluttede, hvor hurtigt de forlod krisepolitikken.

I diskussionerne mellem EU og de asiatiske lande indgår også magtfordelingen på den internationale scene, der også kommer op på det kommende G20-møde. Som tidligere omtalt på fagligt.eu lægger den internationale valutafond op til ændringer og har flere scenarier, der giver Kina øget magt og også forbedrer Indiens, Brasiliens og Tyrkiets placering.

En ændring vil ramme de europæiske lande. USA lægger op til at begrænse den europæiske indflydelse ved at indskrænke pladserne i ledelsen til 20. Det vil betyde, at flere europæiske lande mister deres sæde.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.