Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

07.11.11 Norsk EU-leder: EU er galskab

07. Nov. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Formanden for den norske Europabevægelse, Paal Frisvold, erkender, at et norsk medlemskab af EU er længere væk end nogensinde. Den seneste meningsmåling viser, at blot 12 procent af nordmændene er for optagelse. På et debatmøde i byen Halden sagde Frisvold ifølge Aftenposten, at EU er blevet leverandør af krisemøder, krisepakker og tyndslidte nerver.

- EU er galskab, sagde Paal Frisvold.

For Europabevægelsen i Norge er det nu et spørgsmål om blot at fastholde tilknytningen til EU gennem den særlige EØS-aftale, der blandt andet betyder, at Norge følger regler for det indre marked og har adgang til markedet. Efter nytår ventes en stor offentlig udredning om aftalen og dens betydning for nordmændene. Den kommer, efter Norge efter Frisvolds mening i årevis har levet i et sørgeligt EØS-mørke. Nordmændene ser ikke interessen i det europæiske samarbejde og føler ikke noget ejerskab til de politiske processer, selv om Norge er så godt som integreret i EU.

- Det, jeg frygter, er, at udredningen bliver for juridisk og tung til, at folk forstår indholdet, sagde Frisvold ifølge bladet på mødet, som det norske Udenrigsministerium havde arrangeret. Frisvold ønsker i stedet, at udbredelsen kommer på en lettere måde gennem quiz om, hvad nordmændene egentlig ved om EØS.

Debatten om EU og EØS-aftalen er ellers øget i de faglige kredse, efter Norge skal omsætte EU-direktivet om vikararbejde. Det største LO-forbund, Fellesforbundet, ønsker, at Norge siger nej til direktivet. Forbundet frygter, det vil øge de problemer med vikararbejde, forbundet finder, at der allerede er. Vikararbejde breder sig inden for blandt andet byggeriet og fører til social dumping, hvor fastansatte bliver fyret og erstattet af billige vikarer.

Den norske Europabevægelse blev stiftet i 1949 som en bevægelse, der skulle fremme fred, forsoning og solidaritet i Europa. I de senere år er medlemstallet gået kraftigt ned. Bevægelsen har nu under 4.500 medlemmer, mens bevægelsen ”Nej til EU” er oppe på 30.000. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.