Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

17.09.08 Europæiske værdier taber terræn i hele verden

17. Sep. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
De europæiske værdier er ikke længere dem, som landene i den øvrige verden støtter op bag. De menneskerettigheder og værdier, som ligger bag den europæiske model, har gennemlevet en dramatisk periode de seneste ti år, hvor flere og flere lande i stedet støtter nye magter som Kina. Rusland oplever også større støtte.

Siden slutningen af 1990’erne har 41 lande, der tidligere var klare europæiske støtter, skiftet standpunkter og i FNs generalforsamling i højere grad støttet nye magter som Kina og Rusland, viser en ny rapport fra ECFR, der er en europæisk tænketank for internationale relationer og har blandt andre den tidligere tyske udenrigsminister Joschka Fischer og den tidligere finske præsident Martti Ahtisaari som initiativtagere.

ECFR har gennemgået ti års afstemninger i FN og når frem til, at EU-landenes holdninger tidligere fik støtte ved omkring 70 procent af afstemningerne i FN. De seneste to år er støtten faldet, så det nu kun er i omkring halvdelen af afstemningerne, der er tilslutning til de europæiske holdninger.

Til gengæld slutter flere og flere lande op bag de kinesiske og russiske oplæg. Rusland får opbakning fra 76 procent af stemmerne i FN og Kina fra 74 procent, og magtbalancen i FN er dermed tippet.

- Det paradoks kom tydeligt frem i 2008, da EU forsøgte at arbejde gennem FN i sagerne om Burma og Zimbabwe, og hvor det viste sig umuligt at få en resolution for handling vedtaget i Sikkerhedsrådet. Disse nederlag topper listen efter en række tidligere tilbageskridt i FN for EU i sager fra Kosovo til Dafur, fremhæver rapportens to forfattere, Richard Gowan og Franziska Brantner.

Forfatterne mener, at ændringen i magtforholdene er delvist selvforskyldt. EU-landene har talt med hinanden og holdt interne møder for at rede tråde ud i stedet for at satse diplomatisk på kontakt til de andre lande. EU har holdt 1000 koordineringsmøder for sig selv hvert år.

For USA er ændringerne endnu mere dramatiske. I FNs Generalforsamling hentede USA tidligere typisk støtte fra 77 procent af stemmerne. Nu er tallet nede på 30.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.