Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

06.05.10 EU-kommissær vil forbedre globaliseringsfonden

06. May. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

2.157 fyrede spanske lønmodtagere og 598 fyrede irere får hjælp fra EU’ globaliseringsfond, efter EU-kommissionen i dag satte 8,5 millioner euro af til at hjælpe spanierne og 2,5 millioner går til irerne på Waterford Crystal. De fyrede får støtte til at stå bedre rustet, så de kan få nye job. Uddannelse er noget af det, fonden giver hjælp til.

Globaliseringsfonden har eksisteret i tre år og har været længe om for alvor at komme i gang med udbetalinger. EU-kommissær László Andor sagde da også på en konference i Göteborg i går, at fonden har klare mangler. Først og fremmest tager det for lang tid om at få vedtaget støtte og penge udbetalt. Der går i gennemsnit ti måneder, før pengene når frem.

László Andor beklagede, at Kommissionen ikke havde mulighed for at give støtte i de enkelte tilfælde. Han mente, at virksomheder holdt sig tilbage med selv at gå i gang med at hjælpe medarbejderne, fordi de ikke var sikre på, at de også fik støtte.

- Vi må hver gang have accept både fra Europa-Parlamentet og Rådet, sagde László Andor.

Han fremhævede, at fonden har en pæn placering i strategien Europa 2020, og at det her må sikres, at den bedre kan spille med i en smart, bæredygtig og inkluderende vækst. Selv vil han også slå et slag for fonden, når EU’s kommende budget skal på plads for perioden efter 2013.

László Andor fremhævede i Göteborg, at Volvo-fabrikkerne var blandt de første, der fik støtte fra fonden under nye regler under krisen, så der bliver givet hjælp ikke kun til fyrede, men bredere til omstruktureringer. 1500 arbejdere fik på den måde hjælp i et Volvo-projekt til 15 millioner, hvor EU bidrog med de 10 millioner. I projektet indgik blandt andet, at ældre ansatte hjalp yngre og nye ansatte på plads i nye job.

- Jeg vil lykønske de svenske myndigheder med at få et så fremragende projekt frem. Det har givet os nye ideer og inspiration ikke kun for mig og mine kolleger, men også for andre ansøgere, sagde László Andor.

Kommissæren kunne ikke love, at de friere regler under krisen blev fortsat. Men har var især i Sverige for at se på de svenske erfaringer og ville tage dem med i det videre arbejde.

Der har været 55 ansøgninger siden fondens start i januar 2007. Hidtil er der udbetalt 272 millioner euro til støtte for 52.300 arbejdere især i bilbranchen, tekstilindustrien og IT-branchen. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.