Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

06.05.09 EU parat til øget støtte til fyrede

06. May. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Europa-Parlamentet godkendte i eftermiddag ændringen af globaliseringsfonden, så flere fyrede kan få støtte til at komme i nye job. Fonden blev oprettet i 2006 og har 500 millioner om året frem til 2013 at bruge på støtte til virksomheder, så de kan hjælpe fyrede ansatte. Men reglerne for fonden var så stramme, at kun virksomheder, der fyrede over 1000 medarbejdere, fik hjælp. Derfor er fonden brændt inde med næsten alle pengene. Kun 15.000 lønmodtagere har fået støtte gennem fonden.

- Nu bliver der hjælp til firmaer, der skiller sig af med det halve. Det er hjælp til de ansatte og ikke virksomhederne. Det er en håndsrækning til dem, der er ofre for de fyringsrunder, som breder sig i krisen, siger Socialdemokraternes Ole Christensen.

I begrundelserne til parlamentets rapport hedder det, at det ikke kun er de store industrier som bilindustrien, der fyrer. Ikke kun selskaberne, men også underleverandørerne er hårdt ramt. Derfor er det ønskværdigt, at der kommer mere fleksible regler.

Ole Christensen påpeger, at også danske virksomheder har været ude i store fyringsrunder, og at medarbejderne nu kan få støtte til at kvalificere sig til nye job. Derfor håber han, at fonden også vil blive brugt i Danmark, hvis krisen fortsætter. Og at regeringen vil gøre aktiv brug af midler fra EU.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.