Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

31.03.09 Tysk CDU’er ønskes afsat fra forhandlinger om globaliseringsfond

31. Mar. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den tyske CDU’er Gabriele Stauner kommer næppe til at forhandle i snæver gruppe med Ministerrådet om den globaliseringsfond, som får en større rolle at spille, når massefyringer i den kommende tid sender tusinder på gaden. Gabriele Stauner står for betænkningen om fonden i udvalget for beskæftigelse og sociale forhold i Europa-Parlamentet, men et flertal finder, at hendes forslag er for vattede og ikke sikrer tilstrækkelig hjælp ved fyringer.

Socialisternes talsmand i udvalget, Stephen Hughes, siger, at udvalget simpelt hen ikke finder, at hendes forslag er tilstrækkeligt tilpasset den ny situation på arbejdsmarkedet, hvor fyringer er hverdag og fonden skal hjælpe, når virksomheder skiller sig af med folk i bundter.

Udvalget behandlede forslaget i dag, og Stephen Hughes mener, at den tyske CDU’er efter nederlag i afstemninger nu bør trække sig fra at deltage i parlamentets tremandsgruppe, der forhandler om ændringer om fonden i den kommende tid for at finde en fælles løsning.

- Et stort flertal i udvalget afviste Stauners forslag. Dermed har hun ikke udvalgets tillid. Det mest værdige må være, at hun så trækker sig fra forhandlingerne og overlader posten til udvalgets formand, siger Stephen Hughes.

Trods krise er globaliseringsfonden en af dem, der hidtil ikke har kunnet komme af med penge til støtten til arbejdsløse. Da den blev oprettet, lå der 500 millioner euro, der kunne bruges til at uddanne fyrede i virksomheder, der skilte sig af med over 1000 ansatte. Men i 2007 var den samlede hjælp kun på godt 65 millioner euro. Sidste år var beløbet nede på 14 millioner.

EU-kommissær Vladimír Špidla sagde ved fondens oprettelse, at det var afgørende, at det kun var store virksomheder, der fik støtte til at hjælpe fyrede med kvalifikationer, så de kunne få nyt job. Kunne de mindre virksomheder få støtte, blev beløbene så små, at de ikke var nogen hjælp.

Socialisterne i parlamentet understreger, at det nu skal være lettere at få støtte, og EU skal bidrage med mere, så virksomhedernes andel kun er 25 procent. Grænsen for virksomhedernes størrelse skal ned, så fonden kan gå ind og støtte, hvis 500 ansatte bliver fyret. Og støtten må kunne gives i over et år.

Fagligt.EU har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Gabriele Stauner. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.