Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

21.03.09 EU sætter 600 mia. euro af til østlande uden for EU

21. Mar. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Det tjekkiske EU-formandskab har forholdet til østlande uden for EU som en høj prioritet for sit EU-lederskab frem til juli. Tjekkerne fik støtte til sin prioritet på EU-topmødet i Bruxelles, der vedtog en udførlig deklaration om et østeuropæisk partnerskab. Stats- og regeringslederne støttede, at seks tidligere sovjetiske republikker for en finansiel støtte på linje med EU-kommissionens forslag. Det lyder på 600 milliarder euro (4.500 milliarder kroner) frem til 2013.

Hvor flere lande med Tyskland i spidsen længe var imod, at EU-kommissionens kunne råde over 5 milliarder euro til kriseløsninger i EU, var der mindre uenighed om at øge samarbejdet med de østlige nabolande og arbejde for at få en egentlig partnerskabsaftale med seks lande, Armenien, Aserbajdsjan, Hviderusland, Georgien, Moldova og ikke mindst Ukraine.

Udenrigsminister Per Stig Møller sagde efter topmødet, at det går ud på at støtte den økonomiske udvikling i de hårdt trængte områder og også den politiske og sociale udvikling og også få et ordentlig samkvem med landene.

- Går det i den rigtige retning, kan vi også gøre det lettere at få visum til EU, hvis landene samtidig indgår aftaler om tilbagetagning, sagde Per Stig Møller.

EU har udbyggede programmer mod syd til Middelhavslandene. Støtten til nabolande mod øst skal ses som udtryk for, at EU også har interesser i den retning.

Konklusionerne lægger vægt på et samarbejde med landene omkring Sortehavet, men samtidig understreges det, at der stadig vil være bilaterale aftaler mellem EU-landene og nabolandene.

Energisamarbejde spiller ind i aftalerne. EU-kommissionens formand, José Manuel Barroso, sagde i den forbindelse, at det var forkert, når det blev påstået, at EU havde opgivet den særlige Nabucco-pipeline fra Aserbajdsjan gennem Tyrkiet og videre til lande i EU.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.