Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

24.06.08 EU og Rusland forhandler ny aftale om partnerskab

24. Jun. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Der kommer både storpolitik og hårde økonomiske sager på bordet, når EU og Rusland torsdag og fredag holder top-møde i Khanty-Mansiysk i Sibirien. Forbindelsen mellem storpolitikken og de økonomiske områder bliver samtidig sat i relief, når parterne tager fat på energipolitikken og den europæiske afhængighed af russisk naturgas.

Siden en partnerskabs- og samarbejdsaftale mellem EU og Rusland trådte i kraft i 1997, har parterne jævnligt holdt møder. Aftalen gælder især økonomisk samarbejde og handel. Med den øgede fokus på energi og Ruslands stærkt øgede eksport af naturgas, har ikke mindst energipolitikken været central i debatten.

Aftalen fra 1997 skulle tages op sidste år, men modstand fra de russiske naboer Polen og Litauen har i halvandet år bremset for tættere kontakter mellem EU og Rusland. Nu ventes det, at mødet i Sibirien åbner op for en ny aftale mellem de to parter.

Nye tal for Eurostat viser, at Rusland og EU-landene stadigt øger samhandlen, og det er ikke kun, fordi EU-landene køber mere gas og olie. Fra 2000 til 2007 tredoblede EU- landenes deres eksport til Rusland. Den beløb sig i 2007 til 89 milliarder euro.

Importen er dog langt større. Den steg fra 64 milliarder euro til 144 milliarder. EU har dermed et betydeligt handelsunderskud over for Rusland på over 54 milliarder euro. Olie og gas dominerer den russiske eksport, mens EU-landene sælger maskiner og mere avancerede forbrugsvarer til russerne.

Ruslands ambassadør over for EU, Vladimir Chizhov, sagde mandag i Bruxelles, at de to parter er forskellige, men har brug for hinanden. Han ønskede et ”strategisk partnerskab”, der skabte rammer for andre mere konkrete aftaler.

Topmødet i Sibirien kommer også til at diskutere situationen i Kosovo. Rusland, der har støttet Serbien i modstanden mod et selvstændigt Kosovo, kan ifølge Chizhov acceptere, at EU har en mission i Kosovo, hvis den baserer sig på et FN-mandat i Sikkerhedsrådet og samtidig accepterer Serbiens suverænitet over Kosovo.

Kosovo splitter Rusland og EU. Det kan derfor være et godt budskab før mødet, at den tidligere serbiske præsident Slobodan Milosevics socialistparti har besluttet at indtræde i den ny koalitionsregering i Serbien.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.