Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

25.05.09 Topmøde mellem Rusland og EU viste store uenigheder

25. May. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Det var ikke de brede smil, der kendetegnede topmødet mellem EU og Rusland i Khabarovsk i det Østlige Rusland fredag. Mødet, der oprindeligt var udset til at drøfte mere tekniske spørgsmål, fik i stedet tunge politiske sager på dagsordenen. De gjaldt både det energipolitiske samarbejde og udenrigspolitiske område. Den russiske præsident, Dmitrij Medvedev, slog fast, at Rusland ser alvorligt på den partnerskabsaftale, som EU for nylig indgik med seks tidligere stater i Sovjetunionen. Samarbejdet gælder især energipolitik.

- Jeg siger det klart. Vi forsøgte at overbevise os selv, men det lykkedes ikke, sagde Dmitrij Medvedev ifølge flere pressekilder.

Forholdet mellem Rusland og EU er forværret gennem længere tid. EU’s indblanding i krisen i Georgien var en torn i øjet på russerne. Det russiske stop for gas gennem Ukraine var til gengæld en klar provokation for EU, da flere medlemslande ikke fik varme i de kolde vintermåneder.

På topmødet fredag foreslog Medvedev, at EU hjælper Ukraine med at betale regninger for gas, så Rusland ikke bliver tvunget til at stoppe for gassen til Ukraine, og EU-lande dermed igen til næste vinter bliver ramt af stoppet.

- Vi tvivler på, at Ukraine selv er i stand til at betale, sagde Medvedev ifølge Financial Times.

Han understregede, at Rusland er parat til at hjælpe det kriseramte Ukraine, men fandt, at EU burde gøre det samme. Der kom imidlertid ikke nogen løsning på det spørgsmål på topmødet.

EU ønsker, at Rusland underskriver det europæiske energicharter, der behandler en række energipolitiske spørgsmål som energisikkerhed og energieffektivitet, og som dermed også tager spørgsmålet om de forskellige pipelines op. Medvedev sagde imidlertid, at Rusland ikke har intentioner om at ratificere charteret.

Netop de forskellige pipelines er en del af striden mellem EU og Rusland. EU forsøger at mindske sin afhængighed af russisk gas. EU-landene modtager 42 procent af deres naturgas fra Rusland. En aftale om at føre en gasledning gennem Tyrkiet og uden om Rusland skaber også irritation i Rusland. Et russisk olie og gasfirma, der siges at være tæt på premierminister Vladimir Putin, siges dog at søge indflydelse på det særlige Nabucco-konsortium, der står for den kommende pipeline. Den russiske indflydelse skal ske gennem et ungarsk oliefirma, MOL. Men det vil have klare modstandere i EU-lande.

Rusland har som et eget modtræk også indgået en aftale med Italien, Bulgarien, Grækenland og Serbien om at bygge et alternativ til Nabucco-pipelinen. Andre EU-lande som Østrig og Slovenien kan tænkes at tilslutte sig projektet.

Kommissionens formand, José Manuel Barroso, sagde efter mødet, at der havde været en regulær og oprigtig dialog, og at det var vejen til at komme ud over vanskeligheder.

- Den globale finansielle og økonomiske krise gør det ekstra vigtigt, at vi udvikler potentialet for vor forbindelse, udtalte Barroso.

Ifølge det britiske dagblad the Guardian havde EU-kommissionen fundet, at topmødet blev holdt meget langt væk. Men bladet citerer Medvedev for, at det netop var meningen, at EU skulle forstå, at Rusland var et stort land.

- De indvendte: Det er sandelig langt væk. Vi svarede: Hvis I ikke kan lide det, kan I flyve et andet sted hen. De tænkte så lidt over det og svarede: OK, vi er parate, spøgte Medvedev ifølge Guardian over for lokale studenter.

- De skulle forstå, hvor stort Rusland er, og de skulle føle dets storhed, sagde Medvedev og tilføjede, at man på den anden side også ønskede et partnerskab med EU.

Rusland og EU indgik en samarbejds- og partnerskabsaftale i begyndelsen af 90’erne. Den trådte i kraft i 1997. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.